Simon Balsnes, nestleder i Natur og Ungdom. Foto: Foto: Isabelle D. F. Poole.
- Annonse -

Nordea, en av Nordens største bankvirksomheter, har solgt seg ut av det omstridte gruveselskapet Nordic Mining, som vil starte gruvedrift ved Førdefjorden. – En seier for miljøet, er reaksjonen fra miljøhold. 

– Selv om det finnes formell godkjenning av dumping av masse i sjøen fra myndighetene, så tror vi ikke at dette er noe våre fondskunder ønsker at vi investerer i, uttalte Eric Pedersen, leder for bærekraftige investeringer i Nordea, til E24 nylig.

Nordeas bortfall rokker ikke ved noe formelt i prosessen, der Nordic Mining har myndighetenes godkjenning for massedumping av gruveavfall i fjorden. Anleggsarbeidet har startet opp. Natur og Ungdom og Naturvernforbundet hevder imidlertid at tillatelsene til gruveselskapet er ugyldige, og har besluttet å saksøke staten for å prøve vedtakene i retten. 

Administrerende direktør i Nordic Mining, Ivar Fossum, vil overfor Bergens Tidende ikke si hva det vil bety for prosjektet at Nordea trekker seg ut.

– Jeg kan ikke spekulere i det, de var en relativt liten aksjonær. Men jeg synes det er synd fordi vi har hatt en god dialog med Nordea og de kjenner prosjektet godt. Vi ser på dem som en seriøs aktør i investeringsverden, sier Fossum til avisen.

Tror det svir mer enn de gir uttrykk for

Men Natur og Ungdom (NU) hyller beslutningen til banken som en viktig seier for miljøet. Sammen med Naturvernforbundet har NU i lang tid ledet an i kampen for å stanse gruvedumpingen. Nestleder i NU, Simon Balsnes (bildet) tror gruveselskapet underspiller betydningen av at Nordea sier takk for seg.

– Nordic Mining er fortsatt på frierferd for å skaffe nye investorer og mangler store summer for å få fullfinansiert Engebø-prosjektet. Nordea var ved inngangen av 2022 den nest største investoren til Nordic Mining, så jeg tror det svir litt mer enn det Nordic Mining gir uttrykk for. Når en så stor og seriøs aktør som Nordea trekker seg ut av bærekraftshensyn er det klart at det sender et veldig signal til potensielle investorer, sier Balsnes til Naturpress.

- Annonse -

– Hvor stor sjanse tror du det er for at prosjektet stanses?

– Jeg tror at det er gode sjanser for at det blir stanset. 80 prosent av nordmenn er mot, Nordic Mining sliter med finansiering, vi har saksøkt staten for utslippstillatelsen og har en god sak. Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før vi får stanset prosjektet.

Aktivistene Ingeborg Stang Christiansen og Luna Nordlie Rebolledo får beskjed av politiet om at de har 15 minutter på å flytte seg før de blir arrestert. Fra aksjonene i mai i år. Foto: Amanda Iversen Orlich

– Signal til andre investorer

NU aksjonerte i vår mot gruveselskapet, og aktivister stanset anleggsarbeidet i nesten tre uker ved å lenke seg fast til anleggsmaskiner. Nå tar de mye av æren for at Nordea har snudd, samtidig som de peker på at gruveprosjektet ennå ikke er fullfinansiert. 

– Aksjonene våre har uten tvil gjort at flere har fått opp øynene for hvor unødvendig og katastrofalt gruveprosjektet til Nordic Mining er. Da vi startet de første aksjonene våre i februar var Nordea den nest største investoren bak Nordic Mining, med aksjer til en verdi på over 40 millioner kroner, og nå har de trukket seg helt ut. Det nytter å sette miljøødeleggelser på dagsorden og vise folk hva som er i ferd med å skje, uttaler NU-leder Gina Gylver i en pressemelding.

Lokale naturvernkrefter tror heller ikke at slaget om Førdefjorden er tapt.

– Nå blir det vanskelig for Nordic Mining å få finansiert denne miljøskandalen. Det sender et tydelig signal til andre investorer, for selskap som vil markere seg som bærekraftige kan ikke støtte gruvedumping i sjø, sier Anne Line Thingnes Førsund. Hun er lokal aksjonist og leder i Naturvernforbundet Sogn og Fjordane.

Når en så stor og seriøs aktør som Nordea trekker seg ut av bærekraftshensyn er det klart at det sender et veldig signal til potensielle investorer.

Simon Balsnes, nestleder i NU

Er glade for at Nordea lyttet

Simon Balsnes forteller til Naturpress at NU har en egen arbeidsgruppe som skal jobbe for at flere investorer trekker seg, og forhindre at nye knytter seg til prosjektet.

– Arbeid opp mot investorene lenge vært en del av kampen mot gruvedumping, både fra vår side og fra enkeltaktivister. Jeg tror sivil ulydighets-aksjonene våre, både i 2016 og i år, har vært med på at flere har fått øynene opp for hvor problematisk prosjektet er. I tillegg har vi også hatt en egen kampanje mot alle investorene bak Nordic Mining og har vært i samtaler med Nordea om dette kriseprosjektet. Vi er veldig glade for at de har lyttet, sier Balsnes.

I disse dager møter flere av aksjonistene for Førdefjorden i retten, etter lenkeaksjonene i vår. NU-leder Gina Gylver tar med seg Nordea-bortfallet inn i rettssalen.

– Kampen om Førdefjorden er ikke over, og denne delseieren gir oss ekstra motivasjon når vi nå må sitte på tiltalebenken og betale tusenvis i bøter. Dette katastrofale prosjektet kan fortsatt stanses, og det forsøker vi å gjøre både gjennom investorarbeid og søksmål mot staten, sier Gylver.

LES OGSÅ:

Les alle artikler merket Førdefjorden her.

- Annonse -
Vil du annonsere her?