Danske Politiken, The Guardian, Rolling Stone og La Repubblica er blant publikasjonene som har signert på et opprop.
I et felles redaksjonelt innlegg har aviser og mediebedrifter rundt om i verden, hittil 34 i antall, satt fram et krav om at de største fossilselskapene i verden bør skattes ekstra, begrunnet med deres påvirkning på det globale klimaet. Det er hittil ingen representasjon fra norske aviser eller magasiner på listen.
Avisene foreslår at midlene fra denne skatteinnkrevingen fordeles til fattige, sårbare land som er mest utsatt for alvorlige virkninger av klimaendringene – på tross av at de selv har bidratt minst til problemene.
«Rike land står bare for hver åttende innbygger i verden i dag, men de er ansvarlige for halvparten av verdens klimagassutslipp. Disse landene har et klart moralsk ansvar for å hjelpe. Utviklingsland bør gis tilstrekkelige midler til å adressere de farlige omstendighetene som de i liten grad har bidratt til selv – særlig nå som en global resesjon kan være på vei», heter det i den felles teksten.
Enorm tilleggsprofitt for fossilselskapene
En tilleggsfaktor er at fossilselskapene i år har fått tilført ekstraordinær profitt fra energikrisen. Følgevirkningene av Russlands krig mot Ukraina har fylt opp bankkontoene til selskapene.
I andre kvartal i år fikk Exxon et overskudd på 17,9 milliarder dollar, mer enn tre ganger så mye som i samme periode i fjor. Også Chevron, et annet amerikansk selskap, tredoblet sin fortjeneste, og havnet på 11,6 milliarder dollar i den samme perioden, ifølge Stavanger Aftenblad.
Norske Equinor hadde et justert driftsresultat på 17,6 milliarder dollar i andre kvartal, tett opptil resultatet på 18 milliarder dollar i første kvartal. I tredje kvartal oppnådde Equinor rekord, og fikk et overskudd på 249 milliarder kroner.
– Utrolig at Equinor ikke betaler mer i skatt
Tallene fikk MDGs stortingsrepresentant Lan Marie Berg til å reagere.
– Det vi ser nå er at Equinor bader i krigsprofitt. De har enorme inntekter som følge av Putins invasjon av Ukraina og at Europa nå står i en energikrise, uttalte Berg til NRK.
Berg vil – i likhet med kravene fra internasjonal presse i dag – at Equinor og resten av olje- og gassnæringen skal gi større deler av rekordoverskuddet til fellesskapet.
– Vi i MDG synes det er utrolig at Equinor ikke må betale mer skatt, mens regjeringen gir fornybarnæringen en milliardsmell, sier hun.
Vil stanse fossil avhengighet
Det internasjonale presseoppropet konkluderer med at menneskeheten må gjøre slutt på sin avhengighet av fossil energi.
«FNs toppmøte må handle om argumentenes makt, ikke maktens argumentasjon. FN-prosessene er kanskje ikke perfekte. Men de har gitt nasjonene et mål for å berge planeten, og dette må følges opp på COP27 slik at menneskehetens eksistensielle trussel kan avverges».
Avisene minner om løftene om 100 milliarder USD i årlig klimakompensasjon til fattige land, fra de rike – et løfte som ingen land til nå har oppfylt.
Men dette bør bare være en begynnelse, skriver avisene: «Fattige nasjoner bærer også på gjeld som gjør det umulig å bygge seg opp igjen etter klimarelaterte katastrofer, eller beskytte seg mot framtidige».