Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Arbeiderpartiet / Flickr / CC.

Olje- og energidepartementet (OED) har foreslått å endre forskriften i offentlighetsloven og forskriften til havenergiloven.

Departementet ledes av olje-og energiminister Terje Aasland (bildet).

Endringene, om de blir vedtatt, vil kunne hindre innsyn i søknader for havvindområdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, skriver Journalisten i dag. Forslaget fra OED begrunnes med at det blir for arbeidskrevende å skille ut eventuell taushetsbelagt informasjon i søknadene.

Dette har fått redaktør i nettavisen Energiwatch, Anders Lie Brenna, til å reagere.

– Jeg synes det er skremmende å lese argumentasjonen, uttaler Lie Brenna til Journalisten. Lie Brenna har skrevet i egen avis, Energiwatch, på samme sak.

Han underbygger sin reaksjon ved å vise til at det kun er snakk om 10 til 12 søknader, og at regjeringen planlegger å bruke 23 milliarder kroner på ett havvindområde og et ukjent antall milliarder på det neste.

– Hvis departementet ikke har tid og råd til å følge opp innsyn når det dreier seg om milliardbeløp, kan man lure på når de kan ta seg tid og råd, skriver han til Journalisten.

Regjeringens forslag er sendt på høring med frist 13. oktober.

Anders Lie Brenna har dekket energibransjen siden 2016. Han har tidligere vært IT-journalist og redaktør i digi.no og TU.no. Lie Brenna har deltatt i utvalg for vurdering av Vær varsom-plakaten, nedsatt av Norsk Presseforbund.


- Annonse -