Statsminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre og landbruks- og matminister Geir Pollestad lanserte onsdag det grønne industriløftet. Foto: David Tvetene / Nærings- og fiskeridepartementet.

Regjeringen lanserte Grønt industriløft 2.0 i dag, men fikk raskt påminnelser om hva som er grønt og ikke.

Ikke alle var like imponert over størrelsesorden heller, Kjartan Sverdrup på Twitter sammenligner de 15 nye milliardene med årlige investeringer i olje og gass på om lag 200 mrd. Anslaget for 2024 er 207 mrd, en økning på over 13 prosent fra forrige tall i mai i år.

En annen tallsammenligning med de 15 grønne milliardene, og som berører norske offentlige midler: I går ble det klart at Equinor sammen med Ithaca Energy planlegger å investere om lag 41 milliarder kroner i utvinning av Rosebank-feltet på britisk side. Brenningen av oljen og gassen fra Rosebank er ventet å gi klimagassutslipp på om lag 200 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

En del av det grønne industriløftet er satsing på havbunnsmineraler.

Gina Gylver, leder i NU, skriver at gruvedrift på havbunnen ikke er grønt.

Aleksander Rosenberg Starheim, også fra NU, er inne på det samme.

NITO, Norges ingeniør- og teknologirganisasjon, mener satsingen til regjeringen er pinglete og inneholder få konkrete tiltak på kompetanse.

Men noen er fornøyde:

Bransjeorganisasjonen Industri Energi skriver at Grønt industriløft er gode nyheter for solindustrien. «Norge har kompetansen, teknologien og infrastrukturen som trengs for å levere høyt etterspurte produkter. Dette betyr flere arbeidsplasser, verdiskapning og vekst i lokalsamfunnet», skriver organisasjonen.

Rektor ved NTNU, Anne Borg, sender gratulasjoner til departementet for Grønt industriløft. Hun minner om at de grønne næringene trenger utdanning og forskning.

Legger fram 50 nye tiltak

Regjeringen har tidligere pekt på sju innsatsområder med store vekstmuligheter: havvind, hydrogen, batterier, maritim industri, CO2-håndtering, skog-, tre- og bioøkonomi, og prosessindustri. Med oppdateringen av planene i dag er to nye innsatsområder inkludert; manufacturing og solindustri.

– Det er enorm kraft i den grønne omstillingen allerede. Vi er opptatt av resultater, og har derfor gjennomført eller igangsatt 96 av de 100 tiltakene som vi lanserte i veikartet i fjor. Vi har styrket internasjonale partnerskap med blant annet EU, Tyskland og USA. Vi har lyst ut de to første områdene for havvind på norsk sokkel. Vi har mobilisert rekordmye privat kapital til grønne industriprosjekter i Norge. Nå ønsker vi å intensivere arbeidet ytterligere og legger derfor frem nesten 50 nye tiltak, sier næringsminister Jan Christian Vestre, i meldingen fra departementet.


- Annonse -
Vil du annonsere her?