Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen deltar på FNs miljøforsamling. Foto: Miljøstiftelsen Zero / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0 Generic.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen deltar på FNs sjette miljøforsamling i Nairobi 28. februar til 1. mars i år.

Det melder Klima- og miljødepartementet.

FNs miljøforsamling (UNEA) er en sentral arena for multilateralt miljøsamarbeid.  Mijøforsamlingen er alene om å ha et mandat som omfatter alle de tre globale miljøkrisene: klimaendringer, tap av natur og forurensing, der hele den brede miljøagendaen diskuteres i sammenheng. UNEA skal sette nye miljøutfordringer på den internasjonale dagsorden og bygge et felles kunnskapsgrunnlag.

KLD opplyser at blant sakene som miljøforsamlingen i Nairobi skal fatte vedtak om i år er sirkulær økonomi, naturbaserte løsninger, bevaring av havmiljøet, bærekraftig utvinning av mineraler og metaller og miljøkonsekvenser av væpnet konflikt.

Kontroversielle norske vedtak

To av punktene på agendaen vil ha spesiell relevans for Norge, som nylig har avgjort å åpne for leting etter havbunnsmineraler. Beslutningen har utløst kritikk internasjonalt, og ikke minst her hjemme, med unisone protester fra miljøorganisasjonene. Det internasjonale havpanelet ledes av vår statsminister Jonas Gahr Støre, noe som også av mange blir sett på som et paradoks.

Norske myndigheter har forsvart beslutningen blant annet med at det grønne skiftet trenger store mengder av sjeldne metaller som kan utvinnes fra gruvedrift på havbunnen.

Omtrent samtidig med dette har den norske staten vunnet fram i retten for å tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Natur og Ungdom og Naturvernforbundet har anket denne avgjørelsen til lagmannsretten.

LES OGSÅ


- Annonse -