Fra svensk kyllingproduksjon. Bildet har ikke direkte relasjon til Aviagen. Foto: Skjermdump / Stillbilde, Djuren Rätt / YouTube.
Skjulte opptak av brudd på dyrevelferden ryster kyllingindustrien i Norge og Sverige. Nortura, som samarbeider med det berørte selskapet, reagerer kraftig.

De skjulte opptakene er tatt opp av en aktivist fra «Djurrättsalliansen» som i en periode arbeidet i skjul på et oppdrettsanlegg i Skåne. Videoen viser avlsdyr som blir snurret rundt etter nakken og trampet i hjel, skriver Nationen.

Avlivningen som vises er ikke en tillatt metode og er brudd på lovverket, bekrefter svenske myndigheter. Nortura samarbeider med det berørte selskapet Aviagen, som er verdens ledende avlsfirma innen slaktekylling.

– Vi reagerer kraftig på det vi der ser. Slik skal det ikke være. Det er brudd på alle regler og alle standarder for slik produksjon i både Norge og Sverige, sier Norturas konserndirektør Kjell Rakkenes.

Kan få konsekvenser

Han utelukker ikke at avsløringene kan få konsekvenser for samarbeidet og sier Nortura ikke kan ha en leverandør som ikke tilfredsstiller regelverket.

– Jeg kan ikke utelukke noen konsekvenser, men de må først få svare for seg, sier han.

Aviagen ber i en pressemelding om «unnskyldning for dette og forsikrer om at vi vil gjøre vårt ytterste for å løse svakhetene raskt og i sin helhet». Selskapets administrerende direktør har gått av.

Reagerer kraftig

Også VG skriver om skandalen. Avisen har snakket med Live Kleveland i Dyrevernalliansen, som har sett videomaterialet.

– Dette er et helvete. Hvis helvete finnes, ser det sånn ut. Det er bilder av en kylling som ligger på bakken mens hun puster tungt, og flere andre kyllinger spiser av henne. De trekker ut tarmene og spiser henne levende. Det er kyllinger som har plukket ut fjær av hverandre, over hele kroppen, og bein på en kylling med store, skitne sår, sier Kleveland.

Dyrevernalliansen har laget en oversikt over hvilke kyllingraser som har hatt best velferd, av de som er i handelen i Norge. Produsentene som Dyrevernalliansen anbefaler er Hovelsrud, Holte økologisk, Stange, Solvinge, Lerstang, og Lovise eller Änglamark. Den intensive rasen Ross 308 frarådes.

Det er kun Rema 1000 som ikke selger Ross 308 i dag, ifølge VG.

En annen svensk dyrevernorganisasjon, Djurens Rätt, har også gransket svensk kyllingproduksjon. I sommer kjørte de rundt i Sverige med en lastebil og viste fram en video der de dokumenterte forholdene for kyllingproduksjon i landet. Her er en informasjonsvideo som ble lagt ut for fire måneder siden.


(©NTB)

- Annonse -
Vil du annonsere her?