Under klimatoppmøtet i Dubai om tre uker vil regjeringen ta med seg representanter fra Aker og Equinor, som skal fremme blant annet karbonfangst og -lagring.
Regjeringen har brukt millionbeløp på en egen «paviljong» med selskapene under konferansen, skriver E24.
Innovasjon Norge har fått i oppdrag av regjeringen å organisere «en spisset næringslivsdelegasjon» i forbindelse med toppmøtet. Formålet er å «fremme og synliggjøre norske grønne løsninger inkl. lavutslippsløsninger», ifølge oppdragsbrevet, skriver nettavisen.
Flere selskaper
Blant deltakerne er Equinor, Aker, Hydro og Yara.
Fra Aker-konsernet reiser seks ansatte til klimatoppmøtet, hvorav tre jobber med CCS, ifølge kommunikasjonssjef Marianne Stigset i Aker Horizons.
Fra Equinor kommer en liten delegasjon, ifølge pressetalsperson Sissel Rinde. Antallet er ikke klart ennå, men det blir ansatte som jobber med bærekraft og noen fra ledelsen.
Greenpeace raser
Leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym, reagerer kraftig på valget til regjeringen.
– Jeg er rasende. Det er åpenbart udemokratisk av regjeringen å la Equinor snakke på vegne av Norge på klimatoppmøtet. Et oljeselskap, hvis energi besto av 99,87 prosent fossil energi i fjor, har ingenting å gjøre på et klimatoppmøte, sier han til NTB.
Han sier at Norge posisjonerer seg som en klimasinke ved å promotere karbonfangst som en unnskyldning for å forlenge oljealderen.
– Samtidig som Norge skal forhandle i Dubai, blir staten saksøkt av miljøorganisasjoner for å ha åpnet nye oljefelt uten å engang ha konsekvensutredet klimaeffekten. Denne saken tyder på at klima- og miljøministeren er mer opptatt av å beskytte oljeselskapene enn å sikre et levelig klima, sier Pleym.
– Norge har moralsk og historisk ansvar
I en nylig sluppet FN-rapport, «The Production Gap«, går det fram at verdens oljeproduserende nasjoner legger opp til en produksjonstakt fram mot 2030 som betyr at utslippene vil være det dobbelte av hva som må til for å nå 1,5 graders målet.
Frode Pleym i Greenpeace kan finne støtte hos FN for sin argumentasjon om at Norges fremming av karbonfangst- og lagring (CCS) er en dårlig løsning. I den nevnte FN-rapporten advares det nemlig mot å lene seg til karbonfangst og lagring under bakken.
«Landene bør ha som mål en nesten total utfasing av kullproduksjon og bruk innen 2040, og en samlet reduksjon i olje- og gassproduksjon og bruk med minst tre fjerdedeler innen 2050», heter det i rapporten.
Norge er likevel et av de fire landene som etter planene samlet vil få lavere utslipp fra fossilproduksjon de neste tiårene. De andre tre er UK, Kina og Tyskland. Samtidig er Norge med i en gruppe på fem land i verden som samlet står for 51 % av planlagt ny olje- og gassproduksjon, ifølge en analyse gjort av Oil Change International (OCI). Det skriver The Guardian.
En talsperson for OCI, Romain Ioualalen, sier dette i en kommentar:
– Disse landene (USA, Canada, Australia, Norge og UK) har det moralske og historiske ansvaret for å handle først og raskest med å fase ut fossil energiproduksjon.
(©NTB)