Her får naturvernerne høre om tapet i rettssaken om Førdefjorden. Etterpå har medlemmene strømmet til Naturvernforbundet. Foto: Kjetil Aasmundsson / Naturpress.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Onsdag denne uka bestemmer Naturvernforbundet seg for om de skal anke dommen til Borgarting lagmannsrett.

Skuffelsen hos miljøorganisasjonene var enorm da Natur og Ungdom og Naturvernforbundet 10. januar i Oslo tingrett tapte rettssaken mot staten om tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

Men dommen brakte med seg en følgeeffekt som nok var noe uventet, i alle fall i det omfanget det fikk. Allerede det første døgnet etter at dommen ble avsagt, og tapet var erkjent, fikk Naturvernforbundet 200 nyinnmeldinger. Det skulle vise seg å bare være de første små krusningene i det som bygde seg opp til en kjempebølge.

Knappe tre uker etter domsavsigelsen har nemlig medlemstallet økt med hele 2398 navn.

«Det har aldri skjedd noe lignende i Naturvernforbundets snart 110 år lange historie. Naturvernforbundet har nå over 39 500 medlemmer», skriver organisasjonen i en pressemelding i dag.

Et moment som kan ha bidratt ytterligere til medlemsveksten er NRKs populære TV-serie som går nå, Oppsynsmannen, der Bård Tufte Johansen reiser rundt i Norge og oppsøker miljøsaker.

I tillegg har Naturvernforbundet mottatt betydelige pengesummer i gaver, i tiden etter domsavsigelsen.

Disse tingene kan ha satt nytt mot i statens motstandere i saken som har gått i retten. Siden de to organisasjonene tapte på alle punkter og også ble dømt til å betale statens saksomkostninger på 1,4 millioner kroner, er den økonomiske risikoen høy ved å ta en ny runde i rettssystemet. Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen uttaler dette:

– Det er gode grunner til å anke dommen fra Oslo tingrett, for dommen er helt feil, og den bør ikke bli stående. Samtidig er det utrolig dyrt og ressurskrevende å føre denne saken for domstolene. For oss er dette en stor økonomisk risiko, og det er ikke sikkert at vi kan ta sjansen på et nytt tap, sier Gulowsen i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fra Førdefjorden. Foto: Wim Lassche.

– Opp til landsstyret

– Det er nå opp til tillitsvalgte i landsstyret vårt å avgjøre om vi skal ta denne saken videre i domstolene. Her er det organisasjonsdemokratiet som bestemmer, sier Gulowsen.

Han hevder kostnadene de er påført ved å føre en slik sak for retten er i strid med Århuskonvensjonen, hvor det står at befolkningen har rett til å prøve miljøsaker uten at det er «uoverkommelig dyrt».

– Her i Norge er det allerede langt færre miljøsaker i domstolene enn i noen av våre nordiske naboland. Når vi samtidig vet at vi taper natur i et forrykende tempo, og det bare er miljøorganisasjoner som har rett til å reise miljøsaker for domstolene i Norge, burde varsellysene blinke hos flere enn oss, sier Gulowsen.

Det ekstraordinære landsstyremøtet i Naturvernforbundet starter klokka 16.00 onsdag 31. januar. Vedtaket skal etter planen være klart cirka klokka 18.00.

Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold.


- Annonse -