Her får naturvernerne høre om tapet i rettssaken om Førdefjorden. Etterpå har medlemmene strømmet til Naturvernforbundet. Foto: Kjetil Aasmundsson / Naturpress.

Onsdag denne uka bestemmer Naturvernforbundet seg for om de skal anke dommen til Borgarting lagmannsrett.

Skuffelsen hos miljøorganisasjonene var enorm da Natur og Ungdom og Naturvernforbundet 10. januar i Oslo tingrett tapte rettssaken mot staten om tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

Men dommen brakte med seg en følgeeffekt som nok var noe uventet, i alle fall i det omfanget det fikk. Allerede det første døgnet etter at dommen ble avsagt, og tapet var erkjent, fikk Naturvernforbundet 200 nyinnmeldinger. Det skulle vise seg å bare være de første små krusningene i det som bygde seg opp til en kjempebølge.

Knappe tre uker etter domsavsigelsen har nemlig medlemstallet økt med hele 2398 navn.

«Det har aldri skjedd noe lignende i Naturvernforbundets snart 110 år lange historie. Naturvernforbundet har nå over 39 500 medlemmer», skriver organisasjonen i en pressemelding i dag.

Et moment som kan ha bidratt ytterligere til medlemsveksten er NRKs populære TV-serie som går nå, Oppsynsmannen, der Bård Tufte Johansen reiser rundt i Norge og oppsøker miljøsaker.

I tillegg har Naturvernforbundet mottatt betydelige pengesummer i gaver, i tiden etter domsavsigelsen.

Disse tingene kan ha satt nytt mot i statens motstandere i saken som har gått i retten. Siden de to organisasjonene tapte på alle punkter og også ble dømt til å betale statens saksomkostninger på 1,4 millioner kroner, er den økonomiske risikoen høy ved å ta en ny runde i rettssystemet. Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen uttaler dette:

– Det er gode grunner til å anke dommen fra Oslo tingrett, for dommen er helt feil, og den bør ikke bli stående. Samtidig er det utrolig dyrt og ressurskrevende å føre denne saken for domstolene. For oss er dette en stor økonomisk risiko, og det er ikke sikkert at vi kan ta sjansen på et nytt tap, sier Gulowsen i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fra Førdefjorden. Foto: Wim Lassche.

– Opp til landsstyret

– Det er nå opp til tillitsvalgte i landsstyret vårt å avgjøre om vi skal ta denne saken videre i domstolene. Her er det organisasjonsdemokratiet som bestemmer, sier Gulowsen.

Han hevder kostnadene de er påført ved å føre en slik sak for retten er i strid med Århuskonvensjonen, hvor det står at befolkningen har rett til å prøve miljøsaker uten at det er «uoverkommelig dyrt».

– Her i Norge er det allerede langt færre miljøsaker i domstolene enn i noen av våre nordiske naboland. Når vi samtidig vet at vi taper natur i et forrykende tempo, og det bare er miljøorganisasjoner som har rett til å reise miljøsaker for domstolene i Norge, burde varsellysene blinke hos flere enn oss, sier Gulowsen.

Det ekstraordinære landsstyremøtet i Naturvernforbundet starter klokka 16.00 onsdag 31. januar. Vedtaket skal etter planen være klart cirka klokka 18.00.

Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold.


- Annonse -
Vil du annonsere her?