Ledige stillinger
Ledige stillinger

Storskala solkraftutbygging i Norge kan øke avskoging med opptil 70 %

Bakkemonterte solkraftanlegg på skogarealer vil få konsekvenser for det biologiske mangfoldet, naturverdier, friluftsliv og andre økosystemtjenester i skog.

Del denne artikkelen:
- Annonse -

I en fersk rapport som Landbruksdirektoratet har fått laget blir det redegjort for konsekvenser ved utbygging av bakkemonterte solkraftanlegg på jord- og skogbruksarealer.

Det slås fast at en utbygging av bakkemonterte solkraftanlegg på skogarealer vil medføre avskoging, noe som dermed vil få konsekvenser for det biologiske mangfoldet, naturverdier, friluftsliv og andre økosystemtjenester i skog. Utrederne har likevel i denne rapporten i hovedsak ikke vurdert hva slike konsekvenser vil kunne bli, men har antydet hvor store arealer som kan bli avskoget.

«Storskala utbygging av bakkemonterte solkraftanlegg i skog kan bidra til å øke avskogingen med mellom 15 og 70 prosent frem mot 2030, avhengig av solkraftanleggets arealbeslag og hvor mange anlegg som bygges. For utbygging på jordbruksarealer gir solcellepanelene en skyggeeffekt som gir reduserte avlinger og driftsmessige hindringer ved maskinell drift, og øker jordbrukets arealbehov«, skriver forfatterne.

Det avskoges i dag ca 60 000 dekar hvert år i Norge, i bruttotall. Det tilsvarer 8 400 fotballbaner. I regnestykket tilkommer påskoging, det vil si naturlig tilvekst og plantet skog. Siden 1920-årene har det blitt tatt ut mindre tømmer enn tilveksten. I Norge ble det i perioden fra 1990 til 2021 avskoget 1 830 000 dekar, noe som tilsvarer om lag to prosent av Norges produktive skogareal. To tredjedeler av dette er forårsaket av utbygging, ikke avvirkning for skogproduksjonens skyld. Slik utbygging er typisk bolig, industri, fritidsbebyggelse, samferdsel, kraftlinjer, steinbrudd, deponi og idrettsanlegg. Med samme avskogingstakt vil 6,5 millioner dekar skog være hugget innen 2100, ifølge rapporten.

NIBIO har gjort beregninger som viser at arealbruksendring fra skog til solpark gir store klimagassutslipp og redusert mulighet for fremtidig opptak, heter det i sammendraget.


- Annonse -
Del denne artikkelen:

Lignende artikler

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -

SISTE NYTT