– Bedrageriene mot departementene er omfattende. Denne type kriminalitet bidrar til å undergrave bistandsarbeidet i Norge og svekke vårt tillitsbaserte system, sier påtaleansvarlig og statsadvokat i Økokrim, Henrik Horn.
Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD) fikk våren 2021 mistanke om at Rhipto ikke hadde overholdt tilskuddsavtalene med departementene. Etter et innledende tilsynsarbeid, anmeldte UD og KLD Rhipto til Økokrim 27. september 2021.
Rhipto-direktør Christian Nellemann ble pågrepet av Økokrim 12. januar 2022. Saken har vært under etterforskning i to år. Nå er både Nellemann og hans kollega i Rhipto, Rune Henriksen, tiltalt for bedrageri. Nellemann er tiltalt for to grove bedragerier, forsøk på grovt bedrageri, hvitvasking og dokumentfalsk. Henriksen skal ha hatt en mindre rolle enn Nellemann, og tiltalen mot Henriksen gjelder medvirkning.
«Gjennom etterforskningen er det avdekket at mange millioner av tilskuddsmidlene ikke var brukt, til tross for at foreningen løpende opplyste departementene om at alle pengene var brukt. I tillegg mener Økokrim at flere millioner av tilskuddsmidlene urettmessig ble brukt til å kjøpe hytte, biler og til å dekke en rekke andre private utgifter.» Dette skriver Økokrim i sin pressemelding.
Rettssaken er berammet til mai.
I oktober 2021 avslørte Filter Nyheter at det såkalte analyseforetaket «Rhipto Rapid Response – Norwegian Center For Global Analyses» var under gransking av både UD og KLD for mulig misbruk av norske bistandskroner. Den Lillehammer-baserte foreningen hadde da fått utbetalt nesten 56 millioner kroner i offentlig tilskudd mellom 2014 og 2021.
«Fra og med andre utbetaling av tilskudd har det vært penger igjen på Rhiptos konto, mens de tiltalte konsekvent har sagt til departementene at alt er brukt opp som avtalt. Samtidig mener vi at de i stor utstrekning har brukt penger på å dekke private kostnader som departementene aldri er gjort kjent med». Dette sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim til Filter Nyheter i dag, 13. mars.
De Rhipto-ansatte Nellemann og Henriksen skal ha brukt pengene de fikk fra UD og KLD blant annet på kjøp av en hytte ved Synnfjell i Nord-Torpa og luksusferie på Maldivene, noe Filter Nyheter har avslørt.
Ifølge egne nettsider hadde RHIPTO ansatte i både Oslo, London og Paris. Etter hva Transit kjenner til ble RHIPTO ble etablert i 2015 i Fabrikken på Lillehammer, en startup-hub som holder til i lokalene til tidligere Steen og Strøm møbelfabrikk.
Men det var en en omstridt rapport som Rhipto offentliggjorde i august 2021 som gjorde Nellemann og Rhipto verdenskjent. Rhipto rapporterte da om at Taliban gikk fra dør til dør i i Kabul og opererte med svartelister. «Omstridt, villedende og farlig», var ord som forskere da brukte om rapporten da innholdet ble kjent.
LES HELE: Den Lillehammer-baserte organisasjonen RHIPTO fikk overskrifter i aviser verden over. Nå er direktøren siktet for grovt økonomisk bedrageri (Transit Magasin, januar 2022)
Departementene er fornøyd med tiltale
Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet er fornøyde med beslutningen:
– Det hører til sjeldenhetene at Utenriksdepartementet anmelder tilskuddsmottakere. UD har nulltoleranse for økonomiske misligheter hos tilskuddsmottakere i bistanden og vi er glade for at Økokrim har fulgt opp vår anmeldelse. UD vil også fremme krav om erstatning mot de tiltalte, sier Margit Tveiten, kontrolldirektør i UD.
– Det er svært viktig for Klima- og miljødepartementet å sikre at bistandspenger brukes i tråd med inngåtte avtaler, og at myndighetene avdekker og følger opp dersom midler blir underslått og misbrukt. Klima- og miljødepartementet er derfor fornøyd med at Økokrim besluttet å ta ut tiltale i saken, sier Einar Døssland, kontrolldirektør i Klima- og miljødepartementet.
Christian Nellemann avviser anklagene mot ham:
– Min klient avviser fullstendig beskyldninger om bedrageri, sier den hovedtiltaltes advokat Fredrik Berg til Panorama Nyheter, tidligere Bistandsaktuelt. I en e-post til Panorama Nyheter skriver advokaten videre at «UD og KLD har bestilt og fått levert et omfattende arbeid av høy kvalitet».
Var sakkyndig i Fosen-saken
Christian Nellemann har fagbakgrunn på naturfeltet. I 1998 tok han doktorgraden ved Norges landbrukshøgskole (NLH, nå NMBU), på temaet beiteområder for reinsdyr og moskus i Arktis, ifølge Filter Nyheter. I perioden 2000 til 2010 jobbet han både der og for NINA på Lillehammer.
Nellemann har vært sakkyndig vitne i flere reindriftssaker, blant annet Fosen-saken. En rapport han skrev i 2017 ble brukt og påberopt av Fosen reinbeitedistrikt i saken mellom Statnett SF og reinbeitedistriktet, og som ble behandlet av Inntrøndelag tingrett.
Advokat Oddmund Enoksen mente i et innlegg i Nordnorsk Debatt i februar 2022 at de avdekkede forholdene rundt Nellemann svekket troverdigheten til rapportarbeidet hans i Fosen-saken.
Opplysningene fikk likevel ingen spesiell rolle i sakens videre utvikling, som i vinter endte i forlik mellom staten og reindriften på både Sør-Fosen og Nord-Fosen.