Politikerne i Oslo er enige om en ny milliardplan for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud.
Det nye budsjettet er på 9,5 milliarder kroner, melder VG. Prosjektet beskrives som avgjørende for å nå Oslos klimamål om 95 prosent utslippskutt innen 2030.
Regningen skal fordeles slik: Oslo kommune står for 2,65 milliarder kroner gjennom et heleid selskap, staten bidrar med 2,7 milliarder, og Celsio, gjennom eieren Hafslund, står for 4,2 milliarder kroner.
– Vi ber ikke om nye penger, men mener prosjektet er klart nok til at vi går videre. Det må behandles av Stortinget før årsskiftet for å komme i mål, sier næringsbyråd Anita Leirvik North (H).
I fjor vår ble karbonfangstplanene utsatt fordi budsjettet lå an til å sprekke kraftig. Det opprinnelige budsjettet på 5,5 milliarder kroner hadde vokst til 10 milliarder.
Søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud står i dag for 17 prosent av Oslos klimagassutslipp. Planen er å bygge en CO2-terminal i Oslo havn der gassen lastes på skip. Skipene vil frakte CO2 til Øygarden på Vestlandet, der gassen skal pumpes under Nordsjøen for permanent lagring.
Om alt går etter planen, kan Oslo ha et CO₂-fangstanlegg klart i 2029 – tre år forsinket.
Fortsatt en omdiskutert teknologi
Karbonfangst- og lagring er fortsatt et omdiskutert klimatiltak. Noen kritiske røster mener CCS er en dyr omvei til klimagassreduksjoner, og bidrar til å forlenge fossilalderen.
Et konkret motargument er energibehovet, som er stort ved å innføre CCS.
Greenpeace Norge kobler CCS til olje- og gasspolitikken. Orgnanisasjonen mener at hvis verden låser seg til store klimagassutslipp framover, for eksempel ved å dele ut nye oljelisenser, er man avhengig av å lykkes med CCS.
Greenpeace stiller også spørsmål ved lagringssikkerheten, og ved betalingsviljen til kostnadene ved framtidig vedlikehold av deponiene.
Ber om CCS-pause i Storbritannia
I Storbritannia er skepsisen også tydelig. Labour har lovet å investere 1 milliard britiske pund i det som kalles «grønne teknologier», og hvor CCUS inngår. CCUS er karbonfangst- og lagring, men innbefatter også bruk av karbon til å lage blått hydrogen.
Nå har klimaforskere skrevet et brev til myndighetene og bedt dem sette disse planene på pause. Begrunnelsen, ifølge en artikkel i The Guardian, er at de hevder teknologien er uprøvd og at prosessene vil resultere i store utslipp av både CO2 og metangass.
En av forskerne som har signert på brevet er professor David Cebon, ved Cambrigde University. Han uttaler, ifølge The Guardian:
– CCUS-prosjektet, en arv fra den forrige regjeringens koselige samarbeid med fossilindustrien, vil gjøre det nøyaktig motsatte (reduksjon av CO2-utslippene ved hjelp av kjente og prøvde teknologier, journ.anm.). Dette vil låse Storbritannia fast til et betydelig høyere forbruk av gass for de neste 30 til 50 årene, og vil øke energikostnadene på skattebetalernes regning.
(NTB)