Sementfabrikken som fanger inn karbonutslippet sitt er ferdig

Brevik-fabrikken blir den første i verden til å tilby karbonfanget sement i stor skala, tilgjengelig for europeiske kunder.

Brevik CCS er mekanisk ferdigstilt. Foto: Heidelberg Materials.
- Annonse -

Karbonfangst. Heidelberg Materials i Brevik i Telemark sitt karbonfangstanlegg ble ferdigstilt 1. desember.

Nå skal anlegget testkjøres før det er ventet å åpne i 2025. 

General Manager i Heidelberg Materials Northern Europe, Giv K. Brantenberg, sier dette i en pressemelding:

– Vi har jobbet i over fire år med byggingen av anlegget. Mer enn 1,2 millioner arbeidstimer er lagt ned i pioneer-prosjektet, og vi har samarbeidet med rundt 250 selskaper i oppføringen av anlegget, sier Brantenberg som understreker at den viktige testfasen av anlegget ennå gjenstår.

Brantenberg mener at samarbeidet mellom privat næringsliv og offentlige myndigheter har vært essensielt for å lykkes med prosjektet.

– Betydningen av prosjektet vil være veldig stor både nasjonalt og internasjonalt. Det viser at industrier som vår har mulighet til å dekarbonatisere seg og sine produkter.

- Annonse -

Først i verden

Brevik-fabrikken blir den første i verden til å tilby karbonfanget sement i stor skala, tilgjengelig for europeiske kunder. Allerede før anlegget er ferdigstilt har man merket stor interesse for sluttproduktet.

Produktet som er resultatet av det nye anlegget, EvoZero, har allerede blitt bestilt av flere byggherrer, opplyser selskapet. Produktet vil bli levert de første kundene i 2025.  Dette gjør at de kan benytte betong med netto nullutslipp.

Samlet alle arbeiderne

Heidelberg Materials samlet denne uka alle som har jobbet på prosjektet. Hovedgjesten som talte til de rundt 250 prosjektmedarbeiderne var energiminister Terje Aasland (Ap). 

Arbeidet som er gjort i Brevik er svært viktig, erklærte Aasland.

– Ved å fange og lagre karbon tar vi et stort skritt mot å redusere våre klimagassutslipp. Dette anlegget er et symbol på håp og en modell for fremtidige prosjekter, og viser at med besluttsomhet og samarbeid kan vi møte utfordringene knyttet til klimaendringer. Prosjekter som dette er viktige for å sikre arbeidsplasser i industrien i mange år fremover, sa Terje Aasland.


Denne artikkelen er basert på en i hovedsak uredigert pressemelding fra Heidelberg Materials.

- Annonse -