Sverige får sin klimalov 1. januar 2018

- Annonse -

Riksdagen har nylig vedtatt et klimapolitisk rammeverk for Sverige der en klimalov inngår. Proposisjonen ble levert av regjeringen 14. mars i år.

Rammeverket bygger på en parlamentarisk avtale fra i fjor, og består av nye klimamål, en klimalov og et klimapolitisk råd. Avtalen er mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, og på noen punkter også Vänsterpartiet.

– Klimaloven er den viktigste reformen

– Alle land behøver å vise aktivt at de tar ansvar for klimaspørsmålet. Dagens vedtak viser at Sverige skal fortsette med å være et ledende land i det globale arbeidet med å sette ut i live Parisavtalens amibisiøse målsetninger. Klimaet kan ikke vente. Klimaloven er den viktigste reformen som vår generasjons politikere gjennomfører for våre barn og barnebarn, sier klimaminister Isabella Lövin (bildet).

Annonse

Null utslipp i 2045

Klimaloven inneholder bestemmelser om regjeringens klimapolitiske arbeid. Hvert år skal regjeringen i sitt budsjettforslag legge fram en klimarapport til riksdagen og ta fram en klimahandlingsplan for hver mandatperiode. Den første klimarapporten vil bli lagt fram høsten 2018, og den første handlingsplanen kommer i løpet av 2019,

Sverige har vedtatt at senest i 2045 skal landet ha netto null klimagassutslipp. Det er vedtatt etappemål for 2030 og 2040.

Norge fikk sin klimalov 2. juni i år.


Foto: Regjeringen.se

- Annonse -