- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Hubbard JA 787 er det fulle navnet på den nye kyllingen. Den skal erstatte Ross 308 i Norsk Kyllings produksjon.

Dyrevernalliansen og butikkjeden Rema 1000 har samarbeidet om innføringen av Hubbard.

Solvinge, et mer markedsrettet navn som den også skal gå under – har mindre apetitt og vokser saktere. Den har en mer naturlig fuglekropp med lite bryst, sterke bein og store vinger, ifølge Dyrevernalliansen. Fuglen beveger seg mer fordi kroppen er velproporsjonert og den har mindre smerter, heter det. Metabolismen er lavere og gir et bedre hjerte; i sum betyr alt at kyllingtypen også har mindre dødelighet.

Ross 308 vokste «abnormt fort»

– Dette er historisk, og en revolusjon i landbruks-Norge og for forbrukeren. Å bytte til Hubbard er et viktig virkemiddel for å bedre dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon, sier Live Kleveland, leder i Dyrevernalliansen. Dyrevernalliansen har samarbeidet med Norsk Kylling om endringene.

Bakgrunnen for skiftet er de store avlsrelaterte dyrevelferdsproblemene som har preget Ross 308. Den er avlet til å ha abnormt rask vekst – så rask at de små kyllingene får både beinproblemer og hjerteproblemer som konsekvens.

Fullt skifte i løpet av 2018

Ifølge Kleveland vil endringen som nå skjer, føre til at rundt femten millioner dyr i året kommer til å få et mye bedre liv.

Hittil foregår rundt 30 prosent av produksjonen med Hubbard. I løpet av 2018 er målsettingen at all kylling som Norsk Kylling produserer, skal være Hubbard. Norsk Kylling produserer kyllingen for REMA 1000, og er den første store konvensjonelle aktøren i Norge som går over til den nye kyllingtypen.


 

- Annonse -