Foto: Skjermdump oslobysykkel.no
Det ble over 2,5 millioner turer i fjor, en økning på 23 prosent.

 

Enda er de tomme stativene snødeponier, men nå begynner sola å ta tak, og 4. april skal de være fylt opp igjen med sykler til byens borgere og gjester. Fjoråret hadde en smått sensasjonell bruksøkning på 23% fra 2016, med 2.653.477 turer. Det skal være helt i verdenstoppen i forhold til folketall, og toppdagen sist sommer var 16. august, med 20.208 turer.

Tallene kommer fra Oslo bysykkel i en melding til abonnentene som varsler sesongstart 4. april. Det er spesielt de sentrumsnære unge voksne som har ser ut til å ta  sykkelordningen som en selvfølge. Unge folk som Naturpress har snakket med sier de savner syklene i vinterhalvåret, og at det er som om byen mangler noe grunnleggende. Denne gruppen ser ikke på førerkort og bil som et must, og er nok heller ikke i SoMe-gruppene som gir byrådet kjeft for samferdselspolitikken de fører.

Abonnementsordningen, som styres via en mobilapp, ble i fjor utvidet til dags- og tredagerspass, noe som gjør den lettere tilgjengelig for sommergjester og turister. Sykkelbyen København var først ute med bysykler, og har siden fått selskap av blant andre Barcelona, London, Paris, Mexico City og Stockholm. Ellers i Norge finnes tilbudet så langt også i Drammen, Sandnes, Trondheim, og Tønsberg. Tromsø har også et kommunestyrevedtak på innføring av bysykkel, men det er usikkert når dette kommer på plass.

Oslo Bysykkel lover i år en ny sykkelmodell, som introduseres gradvis utover i sesongen. Det blir flere sykler og stativer, i tillegg til at appen får flere funksjoner som skal gjøre bysyklingen enda enklere og mer funksjonell. Det loves også en bedre oppfølging av etterfylling og tømming av mye brukte rushtidsstativer.

Først er det imidlertid noen tonn med is og snø som skal smelte.

- Annonse -

1 kommentar

 1. En litt gammel artikkel å kommentere på nå, men følte jeg måtte.
  Konseptet er jo at du skal bruke en sykkel for å komme deg fra a til b, men at du også har muligheten til å se byen i et rolig tempo og få med deg alt.

  Nå for tiden har de en del problemer med tilbudet.
  Første problemet. Det en grunn til at gjennomsnittsturen er under 10min. Syklene er for det første ikke behagelige å sykle lenger på, kommer sikkert ann på personen og kroppsbygning. For det andre er de ikke veldig bra laget for den type kjøring de gjør, null demping til hullete veier, fortauskanter og du merker til og med oppmerking i veien ganske godt. Bremsene er helt forferdelige, selv om de sier at de har blitt byttet så har du, i slakk nedoverbakke og god fart, en bremselengde du kan sammenligne med et tog. Med andre trafikanter i tankene og din egen sikkerhet er disse farlige å sykle rundt på.
  Girene er også et rart opplegg, veldig store hopp. Her hadde jeg ønsket å se kanskje 5-8 gir i stedet.
  Problem nummer to er jo stativer, henting og levering.
  Hvis du skal plukke opp en sykkel i nærheten av Oslo s eller aker brygge er det fantastisk, alle stativene er smekk fulle og alltid ledige sykler. Skal du levere en sykkel er det umulig fordi alle stativene er fulle, dette har de løst med at det nå står ansatte å fysisk tar imot sykkelen du skal levere på enkelte steder.
  Dette forplanter seg videre i systemet, som vil si at jo lenger unna disse to områdene du drar jo vanskeligere er det å få tak i en sykkel. Trenger ikke å være så langt, bare på Grünerløkka som de mener her er veldig populært med sykkel er det som regel ikke en eneste sykkel i umiddelbar avstand.
  For det tredje har du jo problemet med tiden, dette er jo ikke så ille med tanke på det første, men hadde syklene vært i bra stand og gode ville folk ha brukt dem mye mer enn de 45min.
  Så til slutt har de elendig kundeservice. Har man spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med dem er det et langtidsprosjekt. Personlig hadde jeg sendt 3-4 meldinger i appen, 2 mail og 3 meldinger på facebook før jeg fikk kontakt da jeg kommenterte litt hissig på et innlegg de hadde lagt ut. Det var for så vidt eneste grunnen til at jeg fikk svar da også, som var nesten en måned etter første melding.