USA: Sprøytegiften glyfosat funnet i en rekke matvarer

Det som kalles «betydelige nivåer» av glyfosat, det viktigste virkestoffet i sprøytegiften Roundup, er funnet i en rekke matvarer i USA, og som især markedsføres mot barn og unge.

Ifølge The Guardian er det blant annet frokostblandinger og energibarer fra merkevarer som Kellog´s, Cheerio og Quaker, som er blant matvarene som hadde de høyeste nivåene av giften. Undersøkelsen er gjort av den offentlige helseorganisasjonen Environmental Working Group.

I 43 av 45 undersøkte matvareprodukter ble det funnet glyfosat. Nesten 3 av 4 hadde nivåer over det EWG regner som forsvarlig for barn å spise.

Selv om produsenten av Roundup, Monsanto, benekter at glyfosat er skadelig for andre enn smådyr, har Verdens Helseorganisasjon (WHO) karakterisert glyfosat som «trolig kreftfremkallende».

Tidligere i sommer ble det kjent at 46 år gamle Dewayne Johnson i en rettsavgjørelse i San Fransisco ble tilkjent en erstatning på over 2,4 mrd kroner fra Monsanto. Dommen gir Johnson medhold i at kreften han fikk skyldes omgang med Roundup.

Les hele saken på The Guardian.


 

 

- Annonse -