Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil / Wikimedia Commons.

I et område som er litt større enn hele Danmark antas det å være store forekomster av gull, kobber, jern og andre mineraler.

Brasils president Jair Bolsonaro sa i et TV-program nylig at «Renca er vårt», melder Reuters.

– La oss bruke rikdommene som gud har gitt oss, til det beste for vår befolkning. Dere vil ikke få problemer med Miljødepartementet, Energi- og gruvedepartementet eller noen andre, sa Bolsonaro i programmet, som ble holdt i delstaten Amapá hvor deler av ressursene ligger.

Den forrige presidenten, Michel Temer, forsøkte også å åpne dette området for utvinning, men måtte trekke forslaget på grunn av internasjonale protester fra miljøhold.

Renca, eller «The National Reserve of Copper and Associates» er på 46.100 km2, og området ble gjennom et presidentdekrét båndlagt i 1984 for å hindre involvering fra utenlandske interesser.

Det innebærer at opphevelse av båndleggingen ikke krever behandling i nasjonalforsamlingen, men kan gjøres av presidenten alene, ifølge Reuters.

Norge gir gjennom Amazonasfondet store pengeoverføringer til Brasil, som belønning for regnskogbevaring. I perioden 2008-2017 reduserte Brasil den gjennomsnittlige årlige avskogingen i sin del av Amazonas med nesten 65 prosent sammenlignet med årene 1996-2005.

Ifølge KLD er utslippsreduksjonen av CO2, som en følge av tiltakene, på over 5 milliarder tonn siden landet gjennomførte store skogreformer i 2004, og senere at samarbeidet med Norge ble innledet i 2008.

I 2017 gikk avskogingen i Amazonas ned med 12 prosent sammenliknet med året før, mens de foreløpige tallene for 2018 ser ut til å vise en økning i avskogingen igjen (13,7%).


 

- Annonse -