Birgitte Molstad. Foto: OBOS.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Hele Norge inviteres til å bli med i prosjektet #30dagerformiljøet, en klimamobilisering «som skal drives fram av folks historier».

Det skjer i september når OBOS tar i bruk det forskningsbaserte verktøyet cCHALLENGE, som er utviklet av professor Karen O’Brien ved Universitetet i Oslo.

I en pressemelding skriver OBOS at til forskjell fra andre klimamobiliseringer handler dette primært om endringsdelen av klimaarbeidet. Det er ikke kun adferd det handler om, men også at man skal utforske forskjellige aspekter ved endring i møte med klima- og miljøutfordringene.

– Tar 30 dager å endre en vane eller uvane

Forskning viser at det tar 30 dager å endre en vane – eller en uvane for den saks skyld, heves det, og i tråd med dette inviterer OBOS mennesker over hele landet til å gjøre én bærekraftig endring i 30 dager.

Hvilken vane man vil endre er valgfritt. Det kan være å bruke mindre plast, at man lar bilen stå, shoppestopp, eller at man spiser mindre kjøtt.

– Når mange gjør en innsats, blir effekten stor. Derfor håper vi på å få med oss flest mulig, sier miljødirektør i OBOS, Birgitte Molstad (bildet).

Selv har hun testet konseptet ved å reparere ødelagte klær og leker istedenfor å kjøpe nytt.

– Jeg hadde lenge samlet bukser med hull på knærne og ødelagte leker som jeg hadde planer om å reparere, men så ble de liggende. I løpet av perioden fikk jeg endelig gjort en bærekraftig innsats. En endring som jeg til en viss grad har klart å fortsette med også etter de tretti dagene, forteller Molstad.

Skal inspirere hverandre

Deltakerne blir oppfordret til å dele erfaringer og historier fra endringsprosjektet sitt. Tanken er at man skal inspirere hverandre til å gjennomføre egne miljømål.

– Alle som vil kan dele egne refleksjoner og erfaringer, gjerne med tekst, bilder eller en liten videosnutt på Facebook-siden som er opprettet for prosjektet. Der kommer man også i kontakt med andre med samme 30-dagersprosjekt som seg selv, forteller professor Karen O’Brien, en av initiativtakerne til prosjektet.

Hun forsker på endringer i møte med klima- og miljøutfordringene.

Teorien er at etter 30 dager har deltakerne trolig ikke bare endret en vane, men også oppdaget en hel del nye sider ved seg selv – og lært hvordan de kan leve enda grønnere enn før.

#30dager for miljøet er for alle som:

  • er interessert i å utforske sitt forhold til endring og klima
  • er nysgjerrig på å lære mer om hvordan vi kan få til samfunnsendring
  • har lyst til å være med å gi retning til samtalen som foregår i samfunnet om klima og miljø

     

- Annonse -