Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil / Wikimedia Commons.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Det brenner i Amazonas regnskog i Brasil. Så mye som 72.000 skogbranner er registrert hittil i år, en økning fra fjorårets snaue 40.000 branner.

Nå gir Brasils president Jair Bolsonaro frivillige organisasjoner (NGO´er) skylden for de mange brannene, «for å sette regjeringen i et dårlig lys etter at de har fått kutt i tilskuddene sine».

– Alt tyder på at NGO´ene har satt fyr på skogen. Kriminalitet finnes – disse folkene savner pengene sine, uttalte Bolsonaro på en livesending på Facebook, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Avtalen brutt, Norge stanser overføring av penger

Avskogingen i Brasils regnskog har hatt en eksplosiv økning etter at Bolsonaro overtok presidentembedet.

I juni i år var avskogingen 88 prosent høyere enn samme måned i fjor, og første halvdel av juli 2019 ble det hugget 68 prosent mer enn i hele juni i 2018, ifølge The Globe Post.

Norge har som en følge av Brasils avskoging i Amazonas det siste året, stoppet overføringen av 300 millioner kroner som etter planen skulle vært utbetalt, i henhold til avtalen som de to landene har fulgt i flere år. Norge har betalt 8,3 milliarder inn i Amazonasfondet siden september 2008.

– Klimamålene kan ikke nås uten Amazonas

I Dagens Næringsliv refereres det til en ny rapport som fremholder at avskogingen nå skjer så fort at man nærmer seg et vippepunkt der det ikke lenger vil være mulig å hindre at regnskogen i Brasil forvandles til tørr savanne. Dette kan i så fall få store konsekvenser for klimaet både i Brasil og resten av verden.

– Dette er svært alvorlig for hele klimakampen. Amazonas er verdens lunge, og vi er alle helt avhengige av å ivareta regnskogen der. Det finnes ingen scenarioer for å nå klimamålene uten Amazonas, sier Elvestuen til DN.

– Kan kollapse

Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogfondet forklarer i VG den sørlige og østlige delen av Amazonas-regnskogen kan kollapse dersom avskogingsandelen kommer opp i 20-25 %. Brasils Amazonas er nå avskoget 19 %.

– Regnskogen lager sitt eget regn som den sprer ut over store områder. Når skogen ødelegges svekkes denne effekten. Dette vil forverre omfanget av skogbranner. Forskere advarer om at når skogen hugges og tynnes ut vil den bli så tørr at den kan miste evnen til å lage det regnet den må ha for å opprettholde seg selv. Den en gang så frodige regnskogen vil kunne ende opp som savanne eller i verste fall ørken, sier han til VG.


 


 

- Annonse -