Butikksjef Amine Bousaha hos Meny Bjølsen i Oslo var først ute med Too Good To Go i Meny-systemet.

Men problemet kan gjøres noe med, og en del av løsningen er bruk av digitale verktøy. I Meny-butikkene (over 70 hittil) her i landet tilbys billig overskuddsmat som selges gjennom appen Too Good To Go.

Høsten 2017 startet testbutikken Meny Bjølsen i Oslo å legge ut poser med overskuddsmat, og fram til nå har den og de andre butikkene i kjeden som tilbyr tjenesten til sammen sørget for at 100 000 poser med overskuddsmat er hentet av kundene.

– Dette er et strålende tiltak i vår kamp mot matsvinn. Vi berger overskuddsmat fra å ende som avfall, mens kunder får matposer for en billig penge. Å redusere matsvinn er et av våre viktigste miljøbidrag, derfor må vi ha tiltak som har effekt og er lette å gjennomføre i butikk, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i Meny.

Too Good To Go har beregnet at bergingen av en matpose/porsjon (4 produkter i regnestykket) betyr at 2,5 kg CO2 er spart. Totalt har Meny-kjeden spart ca. 250 tonn med CO2-utslipp til nå.

Nesten alt blir reddet

95 prosent av alle matposene Meny har lagt ut i Too Good To Go-appen er blitt reddet, opplyser Meny-kjeden i en pressemelding.

– Posene er veldig populære. Mange av porsjonene rives bort så snart de legges ut i appen, og så godt som alle blir reddet, sier daglig leder Ann-Kristin Raknes Pfründer i Too Good To Go Norge.

- Annonse -

Vil ha med flere butikker

Problemet med overskudd av matvarer trenger andre løsninger ved siden av, enn bare salg av mat gjennom en app. Den mest effektive måten å redusere matsvinnet på, å ha presise innkjøp for å unngå overskudd, blir det opplyst fra Meny-kjeden. Derfor jobbes det løpende med data- og innkjøpsrutiner.

– Men som utvalgskjede med mye ferskvare, bakervarer og varmmat, klarer butikkene våre sjelden å treffe 100 prosent på sine varebestillinger. Derfor har vi blant annet nedprisingshylle, Gårsdagens brød og samarbeid med Too Good To Go. Vi har som mål å få betydelig flere av våre butikker inn i ordningen med Too Good To Go, sier Halstensen.

Først kjøper og betaler kundene matposene gjennom appen. Prisene på posene er om lag 1/3 av normalpris, og de må hentes av kundene like før stengetid i den aktuelle butikken.

7 gode matvettråd

Her er noen råd som Too Good To Go og Meny sammen gir for at du som forbruker skal kunne være med å bekjempe problemet med matsvinn:

  • Velg varer i butikken med kortere holdbarhet om du vet at du snart skal bruke dem. Skal du for eksempel lage pannekaker samme dag, kjøp melka med kortest holdbarhet.
  • Ta en titt i nedprisingshylla. Kanskje finner du noe du har lyst på – til en hyggelig pris. Eller et spennende produkt du ikke har smakt før? De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
  • Kjøp «gårsdagens brød» (ca. halv pris) for spising samme dag, eller lag ostesmørbrød, krutonger e.l.
  • Husk at single bananer er like gode. Disse har en tendens til å bli valgt bort.
  • Se om noe i stativet for «Omplassert frukt og grønt» frister. Fordelen her er at du kan kjøpe stykkevis og at du sparer penger.
  • Se om butikken din, siste halvtime før stenging, har poser med tre små bakervarer (wienerbrød, boller, o.l). Disse kan du fryse ned.
  • Kjøp overskuddsmaten som legges ut i appen Too Good To Go

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?