Butikksjef Amine Bousaha hos Meny Bjølsen i Oslo var først ute med Too Good To Go i Meny-systemet.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Men problemet kan gjøres noe med, og en del av løsningen er bruk av digitale verktøy. I Meny-butikkene (over 70 hittil) her i landet tilbys billig overskuddsmat som selges gjennom appen Too Good To Go.

Høsten 2017 startet testbutikken Meny Bjølsen i Oslo å legge ut poser med overskuddsmat, og fram til nå har den og de andre butikkene i kjeden som tilbyr tjenesten til sammen sørget for at 100 000 poser med overskuddsmat er hentet av kundene.

– Dette er et strålende tiltak i vår kamp mot matsvinn. Vi berger overskuddsmat fra å ende som avfall, mens kunder får matposer for en billig penge. Å redusere matsvinn er et av våre viktigste miljøbidrag, derfor må vi ha tiltak som har effekt og er lette å gjennomføre i butikk, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i Meny.

Too Good To Go har beregnet at bergingen av en matpose/porsjon (4 produkter i regnestykket) betyr at 2,5 kg CO2 er spart. Totalt har Meny-kjeden spart ca. 250 tonn med CO2-utslipp til nå.

Nesten alt blir reddet

95 prosent av alle matposene Meny har lagt ut i Too Good To Go-appen er blitt reddet, opplyser Meny-kjeden i en pressemelding.

– Posene er veldig populære. Mange av porsjonene rives bort så snart de legges ut i appen, og så godt som alle blir reddet, sier daglig leder Ann-Kristin Raknes Pfründer i Too Good To Go Norge.

Vil ha med flere butikker

Problemet med overskudd av matvarer trenger andre løsninger ved siden av, enn bare salg av mat gjennom en app. Den mest effektive måten å redusere matsvinnet på, å ha presise innkjøp for å unngå overskudd, blir det opplyst fra Meny-kjeden. Derfor jobbes det løpende med data- og innkjøpsrutiner.

– Men som utvalgskjede med mye ferskvare, bakervarer og varmmat, klarer butikkene våre sjelden å treffe 100 prosent på sine varebestillinger. Derfor har vi blant annet nedprisingshylle, Gårsdagens brød og samarbeid med Too Good To Go. Vi har som mål å få betydelig flere av våre butikker inn i ordningen med Too Good To Go, sier Halstensen.

Først kjøper og betaler kundene matposene gjennom appen. Prisene på posene er om lag 1/3 av normalpris, og de må hentes av kundene like før stengetid i den aktuelle butikken.

7 gode matvettråd

Her er noen råd som Too Good To Go og Meny sammen gir for at du som forbruker skal kunne være med å bekjempe problemet med matsvinn:

  • Velg varer i butikken med kortere holdbarhet om du vet at du snart skal bruke dem. Skal du for eksempel lage pannekaker samme dag, kjøp melka med kortest holdbarhet.
  • Ta en titt i nedprisingshylla. Kanskje finner du noe du har lyst på – til en hyggelig pris. Eller et spennende produkt du ikke har smakt før? De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
  • Kjøp «gårsdagens brød» (ca. halv pris) for spising samme dag, eller lag ostesmørbrød, krutonger e.l.
  • Husk at single bananer er like gode. Disse har en tendens til å bli valgt bort.
  • Se om noe i stativet for «Omplassert frukt og grønt» frister. Fordelen her er at du kan kjøpe stykkevis og at du sparer penger.
  • Se om butikken din, siste halvtime før stenging, har poser med tre små bakervarer (wienerbrød, boller, o.l). Disse kan du fryse ned.
  • Kjøp overskuddsmaten som legges ut i appen Too Good To Go

 

- Annonse -