Ill.foto: Pixabay.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Når våre danske naboer handler dagligvarer er 12 % av varene som havner i handlevognen økologiske. Over halvparten av danske forbrukere kjøper økologiske varer minst en gang i uka.

Med disse handlevanene er Danmark aller best i verden på omsetning av økologiske varer, og landet har skaffet seg en særegen posisjon i den vestlige, industrialiserte delen av verden som et økologisk foregangsland.

Det store økologiske engasjementet i landet har i år ført til at messearrangøren Nordic Organic Food Fair har kåret Danmark til «Country of the Year», i forkant av den årlige økomessen som i år holdes i Malmø midt i november.

Nøkkelen til suksess

Forklaringen til hvordan Danmark har nådd denne posisjonen ligger ifølge interesseorganisasjonen Organic Denmark, i at man har lykkes i å utvikle samarbeidsformer på tvers av interesseståsted. Dette gjelder politikere, produsenter og detaljhandelen, og suksessen med dette har bidratt til landets økologiske troverdighet både nasjonalt og internasjonalt. Utviklingen av den økologiske framgangen har pågått innenfor politikken, på promotering, innovasjon og økologisk eksport, sier organisasjonen.

Bildet er fra en tidligere økomesse i regi av Nordic Organic Food Fair. Foto: NOFF.

Staten får skryt for å støtte opp

Danske offentlige myndigheter får skryt for å støttet opp under både økologisk jordbruk, produsentleddet, detaljhandelen og eksportprogrammer. Landet hviler heller ikke på laurbærene; den videre ambisjonen for årene fram mot 2030 er å doble økoarealet i landbruket, doble den økologiske eksporten og doble det økologiske forbruket.

Helle Borup Friberg, administrerende direktør i Organic Denmark, sier det er en stor ære å bli nominert til Country of the Year på Nordic Organic Food Fair 2019.

– I Organic Denmark har vi i mer enn to tiår arbeidet med å bygge og utvikle den økologiske matvarebransjen, såvel som økologisk jordbruk, og vi arbeider daglig med å oppfylle aktuelle og fremtidige krav fra samfunnet og forbrukerne, sier Friberg.


 

- Annonse -