Illustrasjon: Copernicus.

I Norge har oktober vært kald, men den globale gjennomsnittstemperaturen gir et annet bilde.

Aldri har man målt en varmere oktober måned for jordkloden som helhet, melder klimavarseltjenesten C3S, en del av Copernicus-virksomheten til EU.

Dette er den femte måneden på rad at det settes varmerekord eller at man er nær en varmerekord globalt. Kartet over viser hvor på kloden det har vært varmest og kaldest.

Oktober 2019 var 0,69 grader varmere enn snittet for perioden 1981-2010. I store deler av Arktis var temperaturene mye over gjennomsnittet.

Men temperaturforholdene viser regionale forskjeller. I Europa var temperaturene generelt over snittet, med unntak for mesteparten av de nord-vestre delene. Heller ikke i vestlige deler av USA og i Canada var det varmt i oktober, der målte man temperaturer mye lavere enn snittet, melder Copernicus.

«En krise»

2. nestleder i Natur og Ungdom, Jørgen Næss Karlsen, kaller nyheten om nok en måned med varmerekord for krise.

Jørgen Næss Karlsen, 2. nestleder i NU. Foto: Thor Due.

– År etter år, måned etter måned får vi inn meldinger om nye varmerekorder. Klimaendringene er farlige, urettferdige, og som vi så smertelig ser, allerede i gang, sier Næss Karlsen (bildet) til Naturpress.

Meldingen om rekordmålingen kommer samme dag som ankesaken i klimasøksmålet mot staten er inne i sin første dag.

– Dette er hvorfor vi saksøker staten. Fordi vi får varmere temperaturer, mer tørke, og mer ras. Når regjeringen deler ut nye oljeblokker så er det ingenting annet enn et svik mot barn og unge, og framtidige generasjoner, sier Jørgen Næss Karlsen.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?