Fra kyststrekning i Australbukta. Foto: Wikimedia Commons / Jamo B.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Nopsema, Australias direktorat for olje- og gassvirksomhet, har sendt Equinors miljøplan knyttet til selskapets planer for oljeboring i Australbukta, i retur.

Nopsema krever at Equinor leverer mer informasjon vedrørende konsultasjoner, kildekontroll, risiko for oljesøl, samt noen andre forhold som hører inn under australsk miljølovgivning, herunder hensyn til truede dyrearter (i Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999).

Det er andre gang at Equinor får miljøplanen tilbake med krav om ytterligere informasjon. Forrige gang var i juni. Nopsema presiserer at modifiseringen av rapporten som er bestilt ikke innebærer at miljøplanen som sådan avvises.

Den australske miljøorganisasjonen The Wilderness Society skriver i en pressemelding at kravet som handler om mer konsultasjon, er noe boremotstandere – inkludert The Wilderness – har vært opptatt av i lengre tid.

Peter Owen, leder av organisasjonen, sier dette:

– Det var ingen overraskelse at myndighetene ber om mer informasjon om “konsultasjoner”. Flere organisasjoner har kritisert Equinor for å gang på gang nekte å holde konsultasjoner med miljøorganisasjoner, urfolk og lokale styresmakter.

– Har hatt 400 møter

Pressetalsperson i Equinor, Erik Haaland, opplyste til Naturpress i september at selskapet har hatt mange møter med lokale grupper i Australia.

– Vi legger vekt på at debatten skal være faktabasert og oppfordrer interesserte til å lese materialet om våre planer som vi har gjort åpent tilgjengelig. Over de to siste årene har vi hatt rundt 400 møter med mer enn 200 ulike grupper og organisasjoner for å dele informasjon om prosjektet og lytte til deres kommentarer, og dette vil vi fortsette med, sa Haaland den gangen.

The Wilderness Society mener at Equinor legger an en optimistisk linje for å vise at det er trygt å bore i området, og mener Deepwater Horizon-ulykken er et eksempel på hvordan det kan gå med en slik innstilling.

De viser i den forbindelse til en rapport som ble publisert tidligere i år, der eksperter fra University of Sydney sammenlignet Equinors selvtillit i egen miljøplan med British Petroleum (BP) før deres Deepwater Horizon-tragedie i 2010, hvor 800 millioner liter strømmet ut i Mexicogolfen i 87 dager.

Det gjengis to sitater fra rapporten:

«Equinor har hele veien tatt optimistiske tilnærminger for å overbevise lokalbefolkning og myndigheter om at det er trygt å bore”.

og

“Vi så liknende høy selvtillit i BPs boreplan i Mexicogolfen, som førte til en av verdens verste oljeutslipp i 2010″.

Mener det vil ødelegge Equinors og Norges rykte

– La en ting være klart, lokalbefolkningen har allerede sagt nei til Equinors risikable planer i det urolige havet i Australbukta. At de fortsetter å presse på for å få myndighetenes godkjennelse, endrer ikke på dette. De bør avslutte denne farsen før den ytterligere ødelegger ryktet til Equinor og Norge, sier Peter Owen, leder for The Wilderness Society Sør-Australia. 

Organisasjonen hevder at anti-Equinor kampanjen «Fight for the Bight» er en av de største miljøbevegelsene som Australia har hatt. Over 10.000 personer (både i Australia og Norge) har aktivt protestert mot Equinors boreplaner, og ifølge meningsmålinger det vises til skal motstanden blant innbyggerne generelt i Sør-Australia være så høy som 70 %.

23. november skal det arrangeres en nasjonal protestdag i Australia; «National Day of Protest».


 

- Annonse -