Bildet er fra en tidligere "paddle-out"aksjon mot Equinor. Foto: Ed Sloane.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Miljøorganisasjonen Fight for the Bight i Australia arrangerer National Day of Action førstkommende lørdag, med en rekke markeringer mot det norske oljeselskapet.

Det er planlagt over 50 arrangementer, men denne gangen begrenses ikke protestaksjonene til området i sør, i selve Australbukta, hvor Equinor har planer om oljeboring i havstrøkene utenfor.

Kjente navn som Bondi og Manly i Sydney, Bells Beach, Byron Bay, Margaret River og Gold Coast, er blant stedene det skal holdes såkalte «paddle-out»-markeringer, hvor deltakerne padler utover fra strendene sittende på sine surfebrett. 

Fikk inn 31.000 kommentarer

Protestene mot Equinor er sterke, og har vart over lang tid.

Selv sier Fight for the Bight at kampanjen mot Equinor har blitt til en av de største protestbevegelsene i Australias historie, og viser blant annet til at det kom inn 31.000 kommentarer på den første miljøplanen, som ble lagt ut offentlig. 20 lokale bystyrer har gått mot Equinor-planene, ifølge Fight for the Bight.

Men Equinor har likevel kommet nær et oppstartsløyve, og i skrivende stund venter selskapet på svar på søknad om godkjennelse av miljøplanen for oljevirksomheten. 8. november kom denne planen i retur for andre gang, fra myndighetsorganet NOPSEMA. Equinor skal overlevere NOPSEMA revidert miljøplan innen 29. november. En godkjennelse da kan bety boreoppstart sent i 2020.

Koordinator for lørdagens “National Day of Action” er Damien Cole fra Surfrider Foundation Australia.

– Det vi så under forrige runde med demonstrasjoner var at folk hadde fått nok, og samstemt sa nei til oljeboring. Dette er kystsamfunn som bor og jobber og har fritidsaktivitetene sine knyttet til havet. Dette trues av Equinor. Markeringene vi holdt samlet unge og gamle, surfere og ikke-surfere, og vi samlet oss rundt vår kjærlighet til havet. Det som skjer på lørdag er like mye en feiring av australsk livsstil, som det er en protest mot Equinor, sier Cole.

«Australbukta som oljefelt er ikke endringen vi trenger nå»

Blant australske urfolk er det motstand mot Equinors prosjekt. En av dem, Bunna Lawrie fra Mirning-folket, var på Equinors generalforsamling i Stavanger i mai i år. Han siteres på dette:

– Jeg er sanger, lov-formidler og beskytter av Australbukta. Min oppgave er å beskytte hvalen. Equinor skal vite, hvis de kommer til Australbukta, vil vi kjempe til den dagen dere gir dere, for det er bare en måte å si dette: Equinor, dere er ikke velkommen i Australbukta. 

På Equinors generalforsamling var også Heath Joske (avbildet), tidligere proffsurfer. 

Equinors konsernsjef Eldar Sætre møter kampanjedeltaker Heath Joske under Equinos generalforsamling. Foto: Rune Woldsnes.

– Jeg bor i Streaky Bay, en liten kystby i Sør-Australia. Denne uken meldes det om 45 varmegrader, den varmeste novemberdagen noensinne. Varmerekorder settes jevnlig nå, og i staten jeg vokste opp på østkysten står store deler av skogen i flammer. Vi har ikke sett denne typen branner så tidlig i sesongen før. Klimaendringene er her allerede, og vi må gjøre noen store endringer, og å gjøre om Australbukta til et oljefelt er ikke den endringen vi trenger nå. Jeg ønsker at barna mine skal overta en planet man kan leve på, men med den kursen vi har nå vet vi ikke hvordan fremtiden kommer til å se ut, sier Joske.

Du kan se video fra generalforsamlingen til Equinor her (Joskes tale ligger fra 1:24:08).

Lover å bore etter olje kun hvis det kan gjøres trygt

Joske er opptatt av at sikkerheten ved oljevirksomhet langs kysten av Australbukta ikke kan bli god nok, og uttaler dette:

– Et oljeutslipp i Australbukta ville vært en katastrofe for Australbukta. Livet i havet vil bli ødelagt. Dette stedet er unikt, 85 % av artene som lever her, finnes ingen andre steder i verden. Et oljeutslipp vil trolig bety utryddelse for en del arter. Australbukta er yngleplass for både antarktisk retthval og blåhval. Et utslipp kan også ta knekken på mye lokal forretningsvirksomhet som fiskeindustrien, østersindustrien og turistnæringen. Alt dette skal risikeres, og vi må spørre for hva? For at et norsk oljeselskap skal tjene penger?

Equinor sier på sine nettsider at de kun vil gjennomføre borevirksomhet i Australbukta dersom de kan gjøre det på en trygg måte, og med godkjenning fra myndighetsorganet NOPSEMA.

«Vi vil bruke den tiden som er nødvendig for å sikre at virksomheten vår er trygg, både for mennesker, lokalsamfunn og miljø», skriver Equinor.


 

- Annonse -