Tidligere i dag ble det kjent at den australske miljøorganisasjonen The Wilderness Society tar godkjenningen av miljørapporten til rettssystemet. Erik Haaland i Equinor avviser grunnlaget for en slik beslutning.
Myndighetsorganet NOPSEMA godkjente tidligere denne måneden Equinors miljørapport, og Equinor er dermed et betydelig steg nærmere å kunne starte opp oljeleting i Australbukta.
Hovedbegrunnelsen for klagen til rettssystemet er at The Wilderness Society mener Equinor ikke har konsultert alle parter som burde vært konsultert. Det inkluderer dem selv, andre naturvernorganisasjoner samt representanter for urbefolkningen.
– Jeg har ingen generell kommentar til at The Wilderness Society velger å gjøre dette. Det får bli en sak mellom partene. Men de formelle kravene til konsultasjon i saken har vi oppfylt, sier Haaland til Naturpress.
– Vi har identifisert de de ulike gruppene som kan bli rammet av uønskede hendelser knyttet til vår virksomhet, slik vi skal gjøre. Og vi har møtt alle disse. Vi har også tilbudt møter med The Wilderness, og vi har møtt dem, selv om de ikke er del av de identifiserte gruppene. Tilsammen har vi hatt om lag 400 møter med berørte parter, og det gjelder også representanter for urbefolkningen.
– Gjelder det også Mirning-folket, som The Wilderness Society nevner i sin pressemelding?
– Jeg kan ikke si på stående fot om vi har hatt et formelt møte med akkurat den gruppen, men vi har i alle fall møtt talspersonen deres, Bunna Lawrie.
Haaland legger til at alle som har ønsket det har kunnet delta med innspill i høringene i saken.
– Ifølge motstanderne av oljevirksomhet i Australbukta er 70 % av australierne imot at Equinor leter etter olje der. Betyr ikke det noe?
– Vår erfaring er at vi møter både tilhengere og motstandere av virksomheten. Det er gjerne de siste som er mest aktive og høres best, svarer Haaland.
I flere måneder har skogbranner rast i store deler av Australia, særlig i øst og sør. Intensiteten i brannene i år har ført til at mange hevder at dette må sees i sammenheng med global oppvarming.
– Er det ikke et paradoks at Equinor da skal pumpe opp mer olje på australsk grunn?
– Klimautfordringen er vår største utfordring, og vi støtter Parisavtalen. Derfor jobber vi med teknologi som kutter utslipp samtidig som vi gir verden energi som den etterspør. Produksjonen fra eksisterende felt antar vi vil falle raskere enn det som skal til for å oppfylle behovet i framtiden, sier Haaland.
– Det er nå mange år siden IEA, det internasjonale energibyrået, slo fast at 2/3 av kjente oljeressurser må bli liggende i bakken om vi skal unngå katastrofale klimaendringer. Men det er ingen operatører som etterlever dette. Det pumpes bare videre på. Hvordan skal disse ressursene forbli ubrukt hvis ingen starter med å holde tilbake?
– Det er et godt spørsmål. Oljeetterspørselen må ned, det stiller vi oss fullt og helt bak. Kull må ned til null. Equinor har vært tydelige på å lete og drive der det er lavere utslipp enn verdensgjennomsnittet. Vi tror dette er ressurser som vil utkonkurrere ressurser som har høyere utslipp, sier Erik Haaland.