Fortums finansdirektør Markus Rauramo i samtale med Greenpeace-leder Frode Pleym. Foto: Johanne Hanno, Greenpeace.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Energikonsernet Fortum vil investere over 20 milliarder kroner i oppkjøp i selskapet Uniper, og skal bygge et nytt kullkraftverk i Tyskland.

Likevel hevder Fortum at formålet med et oppkjøp i Uniper er å skape et ledende energiselskap som kan drive endringen for et fornybart energisystem i Europa.

Fredag ble Fortum, og SEB som finansiell partner i investeringen, sterkt kritisert av Greenpeace for med dette grepet å bidra til å forlenge levetiden for kulldrift i Europa. Greenpeace fremholder også at Fortums samlede karbonfotavtrykk er høyere enn hele Finlands totale avtrykk.

– Vi forventer at Fortum tar klimakrisa på alvor. Det henger ikke på greip å bli majoritetseier i et av verdens største kullselskaper, sa Frode Pleym, leder i Greenpeace, blant annet.

Pleym ledet Greenpeace-aksjonen utenfor lokalene til SEB på Aker brygge i Oslo, der det ble delt ut løpesedler.

– Kjøper Uniper på tross av kullkraften

Fortum forsvarer seg blant annet med at de stiller seg 100 prosent bak EUs mål om at EU må være karbonfritt senest i 2050.

Fortums kommunikasjonssjef i Norge, Stian Mathiesen, skriver i en e-post til Naturpress at Unipers kullkraft står for under 30 % av selskapets kraftproduksjon.

– Vi kjøper ikke Uniper på grunn av kullkraften, men på tross av den, sier Mathiesen.

– Vårt mål er å fase ut all strømproduksjon med CO2-utslipp, og det jobber vi for hver dag, fortsetter han. – I 2019 var 96 prosent av Fortums europeiske strømproduksjon CO2-fri. Det gjør Fortum til en av de reneste strømprodusentene i Europa, og vi jobber stadig på for å nå 100 prosent CO2-fri strømproduksjon.

Han påpeker at i alle de tre landene hvor Uniper har kullkraftverk; Tyskland, Storbritannia og Nederland, er det nasjonale planer for full utfasing av kullkraft, og at Fortum forholder seg til disse planene.

Les også: Fortum og SEB graver seg videre inn i kull – ble konfrontert av Greenpeace

I Tyskland skal det siste kjernekraftverket stenges i 2022.

– Da vil halvparten av all tysk strømproduksjon være faset ut. Det gjør at noe tysk kullkraft inntil videre må holdes i drift for å sikre at befolkningen får strøm. Tyske myndigheter har derfor satt 2038 som mål for når all tysk kullkraft skal være faset ut, skriver Stian Mathiesen, som også presiserer at møtet i Oslo på fredag dreide seg om presentasjon av årsresultater, ikke om oppkjøp av Uniper.

Et annet punkt i Greenpeace-kritikken mot Fortum er mangel på en plan for utslippskutt, i tråd med Parisavtalen. CFO i selskapet, Markus Rauramo, kunne i samtale med Greenpeace ikke love at en slik plan for Fortum eller Uniper vil foreligge i den nærmeste framtiden.

Britisk bank stanser lån til selskaper som ikke er på høyde med Parisavtalens krav til utslippskutt

Også på de britiske øyer har finansiering av fossilselskaper vært et tema de siste dagene. 

Royal Bank of Scotland har ifølge The Guardian erklært at de fra nå av ikke lenger vil låne penger til selskaper som ikke klarer å være på høyde med kravene og intensjonene for utslippskutt i Parisavtalen.

Banken, som snart bytter navn til NatWest Group, skal selv kvitte seg med all kullfinansiering innen 2030. I sin nye strategi heter det videre at banken skal slutte med å gi lån til store og viktige olje- og gassprodusenter som ikke kan vise til en troverdig omstillingsplan som kan bidra til å holde global oppvarming under 2 grader.


 

- Annonse -