Isopor brukes ofte også til støtdemping i emballasje. Foto: Acdx / Wikipedia / CC.
- Annonse -

Et samarbeidsprosjekt mellom Miljøstiftelsen ZERO, Vartdal Plastindustri AS og EPS-foreningen skal etablere en pilot for en isopor-verdikjede her i landet.

Isoporen, også kalt EPS, skal samles inn, sorteres og komprimeres, før materialet på nytt går inn i bruk i et sirkulært system.

ZERO opplyser på sine nettsider at Volda og Ørsta Reinhaldsverk IKS, Retura SS og avfallsmottak fra Sogn til Namdalen, deltar som partnere på innsamlingssiden, mens finansieringen av prosjektet ivaretas av Avfallsforsk og Handelens Miljøfond.

– Målet for prosjektet er å gjøre bruken og avhendingen sirkulær. Det å lukke sirkelen kan gi store forsøplings- og klimagevinster, samtidig som vi kan bygge en materialgjenvinningsindustri i Norge og øke ressurseffektiviteten knyttet til bruk av plast, sier Sindre Østby Stub, rådgiver og prosjektleder i ZERO.

Bakgrunnen for prosjektet er at denne plasttypen er svært mye brukt – i Norge brukes over 70 000 tonn EPS årlig – og dette medfører store klimagassutslipp og risiko for plast på avveie.

Fiskekasser og isolasjon

Norge eksporterer ifølge ZERO om lag 35000 tonn isopor som fiskekasser hvert år, mens 30000 tonn brukes til isolering av bygg. Materialet brukes også til isolasjon i vegbygging.

- Annonse -

Nøkkelen til mer sirkulær bruk er å få det innsamlede råstoffet effektivt til komprimatorer, mener man.

– Hovedmålet i prosjektet er å etablere en pilot med en full verdikjede for innsamling, sortering og komprimering av EPS fra Vestland til Trøndelag. Gjennom å utnytte bruk av ledig returtransport og smarte innsamlingsmetoder skal EPS samles inn til komprimering, sier Østby Stub.

– Skapes det et marked for bruk av gjenvunnet EPS, øker også verdien på innsamlet råstoff. Med økt gjenvinning vil vi bidra til økt verdiskapning og næringsutvikling i Norge, sier Østby Stub.

Norsk-dansk samarbeid

Tidligere i år ble det klart at det også i et annet spor pågår arbeid for håndtering av isopor. Gjennom et samarbeid mellom Norsirk og danske EPS Recycle skal to spesialresirkuleringsmaskiner leveres til Norge. EPS Recycle har patent på disse maskinene, og fra andre kvartal i år skal de tilbys norske kommuner og andre som har behov for løsninger for gjenvinning av EPS, som produsenter av eksempelvis isopor.

Det er Stig Ervik, Norsirks administrerende direktør, som opplyser dette til avfallsbransjen.no. Han opplyser videre at mange kommuner i dag brenner EPS, men at dette skal man forsøke å stoppe.

– EPS er en ren fraksjon og kan bli en viktig ressurs i den sirkulære økonomien, sier Stig Ervik.

Ifølge Avfallsbransjen har danskene gode erfaringer med resirkuleringmaskinene, og at gjenvinningen kan komme opp i 90 % når materialet er rent nok. Det er forbrukerne selv som skal bruke maskinene, som kverner opp isporen. Sluttproduktet er GPPS-granulat som igjen inngår i nye EPS-produkter.


 

- Annonse -