Som lekkasjene fra torsdag tydet på har regjeringen bestemt at iskanten i nordområdene skal gå ved såkalt 15 prosents isfrekvens. Miljøorganisasjoner reagerer sterkt.
Vedtaket ble offentliggjort på en pressekonferanse i Klima- og miljødepartementet klokken 12 fredag, der hovedtrekkene fra forvaltningsplanen for de norske havområdene ble presentert av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
Beslutningen innebærer at petroleumsaktivitet vil kunne skje sør for den linjen hvor det er minst 15 prosent havis i 15 prosent av aprildagene. Det betyr også at regjeringen ikke følger de miljøfaglige rådene som er gitt av Faglig råd, hvor Havforskningsinstituttet og Polarinstituttet er med. Faglig råd mener grensen bør gå ved 0,5 prosent isfrekvens, noe som blant annet ville avskjære flere av leteblokkene gitt i 23. konsesjonsrunde.
– Regjeringen ignorerer kunnskap
Frode Pleym, leder i Greenpeace, er sjokkert over regjeringens vedtak.
– Erna Solberg snakker seg varm om at det haster å komme i gang med grønn omstilling for klima og arbeidsplasser. Dette er det motsatte av omstilling. Stø kurs i oljepolitikken smelter is og skaper ikke trygge arbeidsplasser, sier Pleym til Naturpress.
Iskanten flyttes med den nye definisjonen sørover sammenholdt med dagens regel. Det er ikke et kompromiss som Pleym verdsetter.
– Alt som ikke er i tråd med Faglig Forum er et tap. Enten hører du på forskerne, eller så gjør du det ikke. At politikere som Trump ignorerer kunnskap er nesten å forvente, at den norske regjeringen gjør det samme er sjokkerende.
Rotevatn: – En seier for naturen
Sveinung Rotevatn kalte på pressekonferansen regjeringsvedtaket en seier for naturen.
– Samlet gir planen et godt vern mot risikoen for utslipp i sårbare områder og perioder av året, sa Rotevatn.
Han trakk fram at planen inneholder ekstra hensyn til de store sjøfuglbestandene som finnes i områdene. Det vil ikke bli lov å letebore langs kystsonen i Troms og Finnmark i hekketida, fra 65 til 100 km utenfor kysten.
Utfordrer Arbeiderpartiet
Greenpeace sier de forventer at opposisjonen på Stortinget nå rydder opp der regjeringen har gitt etter for presset fra oljeindustrien.
– Regjeringen har sviktet natur og klima. Nå står Stortingets troverdighet på spill. Iskanten må flyttes sørover i tråd med de miljøfaglige rådene, og oljelisensene som allerede er blitt tildelt innenfor iskantsonen må trekkes tilbake, sier Pleym, som utfordrer Arbeiderpartiet.
– Arbeiderpartiet har tidligere uttalt at klima og miljø burde vektlegges tyngre i denne prosessen, og nå er virkelig tiden inne for å vise at de mener alvor. Enten respekterer politikerne forskerne, eller så gjør de det ikke. Ethvert kompromiss er uvitenskapelig og uakseptabelt, sier Pleym.
«Regjeringen velger olje framfor natur»
Kritikken mot planen er minst like sterk fra WWF Verdens naturfond. Generalsekretær Karoline Andaur kaller beslutningen for galskap. Regjeringen svikter det enestående livet i Arktis når den foreslår å utelate 96.000 kvadratkilometer fra naturområdet kalt iskantsonen, slår WWF fast i en pressemelding.
– Regjeringen prøver å selge 15 prosent isfrekvens som et kompromiss som ivaretar både miljøhensyn og næringshensyn i iskantsonen. La det være helt klart – dette er ingen “delvis miljøseier”! Det er et knefall for oljebransjen på bekostning av det livsviktige dyrelivet i iskantsonen og Arktis, sier Andaur.
Organisasjonen legger vekt på at oppdatert miljøkunnskap viser at iskantsonen strekker seg over et langt større område og lengre sør enn det man tidligere har trodd. Karoline Andaur mener at Stortinget ikke har fått svar på sin bestilling med den framlagte planen, og at stortingsmeldingen bryter med kunnskapsbasert havforvaltning.
– Naturområder må defineres der naturen faktisk er. Troverdigheten til hele systemet står på spill og derfor er regjeringens anbefaling et skudd for baugen for Norge som havnasjon. Regjeringen velger oljeboring fremfor natur, det er nesten ikke til tro når verden skal over på fornybar energi og vi er vitne til en natur- og klimakrise, sier Karoline Andaur.