Norge var både våtere og varmere enn normalt i april. Bildet er fra Lofoten. Foto: Pixabay.

Det var også 25 prosent mer nedbør enn normalt, og Meteorologisk Institutt slår fast at været bekrefter de pågående klimaendringene.

– Norge som helhet ble 1,5 grader varmere i april enn normalt, og 25 prosent våtere. Mye tyder på at dette er den nye normalen for april. Den globale temperaturøkningen gir seg utslag både i temperatur og nedbør her til lands også, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt (MI).

23,5 grader i Gulsvik

Østlandet opplevde en varm april, mens det var forholdsvis kaldt i nord. Varmest var det i Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark, med avvik på tre til tre og en halv grad over normaltemperatur, opplyser MI.  Aller varmest var det i Lysebotn i Rogaland, i Oslo og på Gullholmen i Viken. Gulsvik i Viken hadde månedens høyest målte temperatur med hele 23,5 grader 22. april.

Og minus 26,1 i Kautokeino

Kaldest var det i all hovedsak i nord. Den laveste temperaturen målt var -26,1 i Kautokeino i Troms og Finnmark 5. april. De laveste snittemperaturene ble målt på Gamanjunni i Troms og Finnmark, Narvik i Nordland og på Juvvasshøe i Innlandet.

Flere værstasjoner på Vestlandet fikk tre til fire ganger så mye nedbør som normalt. Det var særlig vått på Eide i Møre og Romsdal, Gullfjellet i Vestland og på Eimhjellen i Vestland.

Mandag 4. mai kommer Meteorologisk institutt med de endelige tallene og rekordoversikt for april.

I en rapport fra 2018 går det fram at Norge ikke kan regne med å slippe unna alvorlige virkninger av global oppvarming, noe daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen understreket.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?