Bærekraftsbiblioteket er et opplegg for skoler, biblioteker og andre organisasjoner til å arrangere lesesirkler for barn i alderen 6-12 år. Utgangspunktet er FNs 17 bærekraftsmål.
Initiativet kommer fra Den Norske Forleggerforening, men utformingen er overlatt til Norsk barnebokinstitutt. De har samlet et stort, ideelt barnelitteraturfaglig miljø til å delta i utviklingsarbeidet. Tilsammen 15 virksomheter eller institusjoner deltar som samarbeidspartnere.
Prosjektet er en norsk versjon av FNs Sustainable Development Goals Book Club, og består av barnelitterære boklister med aktiviteter til alle de 17 bærekraftsmålene til FN. I FN-sambandets beskrivelse står det at «prosjektet skal engasjere barna, styrke deres tro på seg selv som samfunnsaktører, og gi dem verktøyene de trenger for å delta i samtaler om stadig mer aktuelle temaer».
Invitasjonen til å delta går nå ut til skoler, biblioteker og andre organisasjoner over hele landet.
Her er en presentasjonsvideo som FN-sambandet har laget (artikkelen fortsetter under)
– Kan være en døråpner
Forfatter Anne Karin Sæther mener litteratur kan være en døråpner for mange nye tanker og samtaler, også for aldersgruppen det her handler om. Hun er NFFO (Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening) sin representant i arbeidet med Bærekraftsbiblioteket.
– For barn kan det være fint å lese en bok om en jente i Norge som har dårlig råd, og bruke den som utgangspunkt for en større diskusjon om fattigdom i verden. Da blir det
nært og stort på samme tid, sier Sæther.
Bærekraftsbiblioteket skal gi barn over hele Norge en litterær tilgang til refleksjon over utviklingen av samfunn, økonomi og natur, og sammenhengen mellom omverdens- og verdensforståelse, står det i NFFOs omtale.
– Selv om det er vi voksne som har det største ansvaret for at verdenssamfunnet ikke er organisert på en bærekraftig måte, så får vi dessverre ikke ryddet opp i alt alene. Vi er avhengig av at de som er barn og unge i dag bidrar. Derfor må alle elever lære om bærekraftig utvikling, og ikke minst hvordan de selv kan bidra til at samfunnet blir mer bærekraftig, sier Sæther til Naturpress.
Utdanning, likestilling, klima, økonomi – og mye mer
På listene i Bærekraftsbiblioteket finnes blant annet ungdomsboka om Malala. Den er knyttet til både bærekraftsmål fire om rett til utdanning og bærekraftsmål fem om likestilling. Det finnes flere bøker om klimaendringer der, som for eksempel «Hva er greia med klima?» av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl.
Bøker til de første fem bærekraftsmålene blir først lansert, men alle de 17 målene skal være dekket innen skolestart i august.
– Da vi skulle finne fram bøker tok vi utgangspunkt i alle punktene som er knyttet til hvert bærekraftsmål. Mål nummer to om å utrydde sult handler inneholder jo også punkter om riktig ernæring og bærekraftig matproduksjon. Derfor var det naturlig å ta med boka «Supertorsken. Fisken som bygde Norge», forklarer Anne Karin Sæther.
Skal være enkelt å ta i bruk
«For barn kan det være fint å lese en bok om en jente i Norge som har dårlig råd, og bruke den som utgangspunkt for en større diskusjon om fattigdom i verden». (Anne Karin Sæther)
De 17 boklistene er supplert med oppfølgingsmateriale, og hver liste er knyttet til ett bærekraftsmål som blir kort forklart. Bøkene på lista er delt inn i aldersgruppene 6-8 år, 8-10 år, 10-12 år. Organiseringen skal gjøre det lett å finne titler som passer for barn med ulike lesekompetanser. Leder for en lesesirkel kan være en lærer, bibliotekar, speiderleder eller noe annet, og de skal kunne ta i bruk opplegget uten for mye forberedelser.
FNs 17 bærekraftsmål er en plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene på verdensbasis innen 2030. Norge har forpliktet seg til å delta.
Bærekraftsbiblioteket «skal gi barn over hele Norge en litterær tilgang til refleksjon over utviklingen av samfunn, økonomi og natur, og sammenhengen mellom omverdens- og verdensforståelse», heter det.