Amnesty International har startet en underskriftskampanje til støtte for Jani Silva i Colombia. Bildemontasje; Naturpress / elementer skjermdump fra Amnesty.
- Annonse -

Jani Silva (56) er talsperson for mer enn 800 familier som bor og lever av jordbruk i naturreservatet «Amazonas Perle» i Putumayo-området sørvest i Colombia.

Silva er offentlig kjent i Colombia som freds- og naturforkjemper. Hun er juridisk talsperson for organisasjonen ADISPA (Association for the Integral and Sustainable Development of the Amazon Pearl), som arbeider for å beskytte levebrød og rettigheter til familiene som bor i reservatet. Hun har kritisert flere av de store oljeselskapene for å påføre lokalsamfunnet både sosiale og miljømessige ødeleggelser.

Dette kan være livsfarlige posisjoner å ha i et land som Colombia. Det eksisterer da også planer om å drepe Jani Silva, og Amnesty International driver for tiden en underskriftskampanje for å støtte henne.

En væpnet gruppe som kalles «La mafia» skal angivelig stå bak drapsplanene. Silva har mottatt flere drapstrusler, og flere av medlemmene i organisasjonen hun er med i har allerede blitt drept. I den senere tid har hun flere ganger hørt skudd utenfor huset der hun og familien bor, og fremmede personer har beveget seg rundt huset, opplyser Amnesty.

Krever at regjeringen beskytter henne

I et brev fra Amnesty til den colombianske innenriksministeren Alicia Arango Olmos settes det fram krav om at Silva får væpnet beskyttelse. Jani Silva reiser ofte til og fra et småbruk som hun driver i naturreservatet, og denne reisevirksomheten gjør henne sårbar for angrep. Hun «vet at noen har planlagt å drepe henne på en av disse reisene, men hun vet ikke hvem», skriver Amnesty.

En rebell som ikke lett lar seg skremme

Ifølge Amnesty blir de familiene som bor i Putumaya-området regelmessig truet av væpnede grupper som er involvert i kokainhandel. I tillegg er naturressursene som gir livsgrunnlag til beboerne, truet av multinasjonale selskaper som utvinner olje i det samme området, melder organisasjonen.

Jani Silva har fire barn og sju barnebarn. I et portrett av henne på nettstedet ForumCIV beskrives hun som en rolig person, men også som en rebell som ikke lett lar seg skremme. Hun er «karismatisk, sterk og med sans for humor», heter det i artikkelen.


Kilder: Amnesty International, ForumCIV, Wikipedia

- Annonse -