– Men vi håper uansett at klimaindeksen kan være en motivasjon for flere bedrifter til å intensivere klimaarbeidet og dokumentere sine utslippskutt, sier Hanne Løvstad, direktør for bærekraft i PwC Norge. Foto: PwC.

– Vi har en lang vei å gå, sier Hanne Løvstad, direktør for bærekraft i PwC Norge.

Rådgivningsselskapet har for første gang presentert en klimaindeks som spesifikt måler hvordan selskaper arbeider med, og rapporterer på, klima.

Indeksen er en del av innholdet å «Bærekraft 100»-rapporten, som PwC har utarbeidet for femte gang, og som i dag varsles i en pressemelding.

Kun 4 av 100 i tråd med Parisavtalen

Klimaindeksen forteller hvilke av Norges største selskaper som kan dokumentere utslippskutt, basert på opplysninger fra selskapenes årsrapport. Når tallene granskes viser det seg at bare KLP, Schibsted, Orkla og Storebrand kan dokumentere utslippskutt i tråd med Paris-avtalen.

– Ambisjonen med klimaindeksen er å få en løypemelding på hvor de største norske bedriftene står i klimaarbeidet, og synliggjøre hvilke selskaper som faktisk dokumenterer sine utslippsreduksjoner. Dette er blant annet viktig med tanke på troverdigheten til de største selskapene i Norge. Når vi i tillegg vet at Norges mål er å kutte 50 prosent i sine utslipp innen 2030, så sier det seg selv at vi har en lang vei å gå, sier Hanne Løvstad.

Løvstad anerkjenner at det er store forskjeller på selskaper, og at de har ulike omstillingsutfordringer.

– Men vi håper uansett at klimaindeksen kan være en motivasjon for flere bedrifter til å intensivere klimaarbeidet og dokumentere sine utslippskutt, sier hun.

Mange flere har satt seg mål

73 prosent av de største selskapene i Norge har prioritert spesifikke bærekraftsmål, ifølge rapporten. Det er en økning på 40 prosent fra i fjor og en tredobling fra 2017. Tre av ti selskaper opplyser at de har integrert bærekraftstema i strategien. I 2019 var det bare 12 prosent som oppgav dette. Klimautslipp, energiforbruk, samt klimarisiko- og muligheter er områdene som flest selskaper har inkludert på et strategisk nivå, opplyser PwC.

– Vi ser en kraftig økning i antall selskap som kommuniserer en tydelig strategi for bærekraft. Dette er en positiv trend som illustrerer at flere selskaper vektlegger bærekraft på et strategisk nivå, at det er en økende forståelse for det ansvaret næringslivet har, og at å prioritere bærekraft faktisk bidrar til økt konkurransekraft, sier Løvstad.

LES OGSÅ: Nå har 123 selskaper signert Grønnvaskingsplakaten. Se komplett liste

– Gjenbruk – stort potensial

Rådgivningsselskapet mener å se at stadig flere selskaper ser behovet for «å øke levetiden på produkter, styrke kvaliteten i byggematerialer og redusere overflødig materialbruk som ofte ender i havet og truer utsatte økosystemer».

Den konklusjonene leses ut av at 49 av Norges 100 største selskaper vurderer ansvarlig forbruk og produksjon som vesentlig for deres virksomhet. I 2017 var dette tallet 13 selskaper. Dette er imidlertid fortsatt et umodent område, skriver PwC.

LES OGSÅ: Sjokkrapport: Norge er elendige på kretsløpsøkonomi. 97,6 prosent av det vi bruker blir ikke gjenbrukt

– Mange selskaper måler andelen avfall som resirkuleres, men svært få selskaper har satt konkrete mål for økt resirkulering. Enda færre selskaper måler ressurs- og materialforbruket i virksomheten, eller har satt konkrete mål for å redusere forbruket. Her er det et stort potensial, sier Hanne Løvstad i PwC Norge.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?