Det nye selskapet blir en av landets største vannkraftaktører. Basen blir i Rogaland.
Lyse Kraft DA blir navnet på det nye selskapet, som eies med 74,4 prosent av Lyse og 25,6 prosent av Hydro.
– Kraftverksbransjen er i endring, og vi ville etter hvert risikere å bli for små til å drive våre kraftverk effektivt på egenhånd. Når vi nå slår oss sammen gir det muligheter til å gjøre nye satsinger på digitalisering og utnytting av kompetanse i et større system, sier konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse.
Ifølge en pressemelding som er publisert omfatter avtalen mellom de to energiprodusentene Hydros ni kraftverk i Røldal-Suldal (RSK) samt Lyse sine heleide og deleide kraftverk, bortsett fra Jørpeland Kraft. Dette inkluderer elleve kraftverk i Lyse sin portefølje, blant annet Lysebotn 2, Tjodan og Flørli. Lyses andeler i deleide Sira-Kvina og Ulla-Førre er også en del av avtalen.
Blir Norges tredje største markedsaktør innen vannkraft
– Dette gjør Lyse til en av de aller største kraftmarkedsaktørene i Norge og gir oss mulighet til å bygge et enda mer kompetent og robust kraftforvaltningsmiljø i Stavanger, sier konsernsjef Eimund Nygaard.
Det er ventet at avtalen vil føre til besparelser med nåverdi på opp mot 500 millioner kroner totalt i Lyse Kraft DA. Disse vil realiseres gjennom stordriftsfordeler og mer effektiv drift, samt nye måter å jobbe på ved hjelp av digitalisering og samhandlingsløsninger i løpende drift og investeringsprosjekter, melder partene.
Lyse blir ansvarlig for vanndisponering og markedsaktiviteter. Årlig normalproduksjon blir på 9,5 TWh. Dette gjør Lyse til Norges tredje største markedsaktør innen vannkraft.
Hydro vil styrke seg innen fornybart
Hydro overtar driften av Lyses heleide kraftverk og øker dermed sitt totale operatøransvar til 13,6 TWh. Hydro får med dette ansvar for totalt 33 vannkraftverk i Norge.
– Dette er en gledens dag for oss som tror på norsk fornybarbasert industri. Avtalen er strategisk svært viktig for Hydro og bidrar til å sikre verdier og gi forutsigbarhet for videre industriutvikling i Norge, sier konsernsjef i Hydro, Hilde Merete Aasheim.
Sentralt i selskapets strategi står ønsket om å styrke posisjonen som leverandør av aluminium med lavt CO2-fotavtrykk, og å vokse innen fornybar energi, heter det i meldingen.
Overføringen av operatørskapet for Lyses kraftverk innebærer at 34 ansatte får Hydro Energi som ny arbeidsgiver. Den endelige avtalen er ventet gjennomført i fjerde kvartal 2020, forutsatt godkjenning av Konkurransetilsynet.
Lyse er blant de 29 selskapene som anklages for å lure kundene
Lyse Energisalg er et av 29 energiselskaper som Forbrukerrådet i disse dager innklager for brudd på markedsføringsloven og angrerettloven. Lyse Energisalg er et av selskapene i Lyse-konsernet.
Anklagen går ut på at selskapene opplyser en pris til kunden, men fakturerer en langt høyere pris på strømregningen. Slik lures kundene til å tro at avtalene er langt billigere enn de er, hevder Forbrukerrådet, som krever at denne praksisen opphører.
– Det er uakseptabelt å lure kundene ved å opplyse en pris, for så å sende en mye høyere regning. Vi mener praksisen er ulovlig og klager nå inn selskapene til Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven og angrerettloven, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.
Toini Løvseth i Energi Norge sier til NRK at hun håper kundene ikke lures inn i avtaler slik Forbrukerrådet påstår.
– Vi kjenner ikke detaljene i de beregningene Forbrukerrådet har gjort, men prinsipielt er vi enige at det skal være full åpenhet om hva som inngår i en avtale, sier Løvseth.