Forskerne testet villaks fra Sørfjorden utenfor Bergen, og fjellørret fra tre fjellvann i Rogaland. Illustrasjonsfoto: Thomas Nilsen.
- Annonse -

NORCE, Havforskningsinstituttet og NILU (Norsk institutt for luftforskning), har i en ny studie kommet frem til metoder som gjør det mulig å bestemme mikroplast i vev fra fisk.

Metodene som ble benyttet, gjorde at forskerne fant mikroplast i filet og lever av så vel oppdrettsfisk som villfisk og fjellørret.

– Studien utførte ikke risikovurdering for mennesker eller undersøkelser av helse-effekter for dyrene. Det er også viktig å understreke at studien er for liten til å konkludere om gjennomsnittlig innhold av mikroplast i fisk. Men den viser at man med dagens metoder kan starte kartleggingen av mikroplast i mat og dyr, sier Marte Haave, initiativtaker til studien og seniorforsker i NORCE.

Ser etter plasttype, mengde og kjemi

Mikroplast er plastpartikler av ulike typer som er under 5 millimeter store. Det er ingen definert nedre grense for mikroplast. To av de tre metodene som ble testet, kan benyttes til både å se partikler og bestemme plasttype og konsentrasjoner av mikroplast i lever og muskler.

– NILUs rolle i studien var å undersøke om det var mulig å bruke mikroplastens kjemiske signatur for å påvise den, forteller seniorforsker Dorte Herzke fra NILU. – En slik metode ville være et veldig godt og sensitivt supplement til de andre to metodene som ble brukt.

NILU-forskerne testet om signalene fra plasten selv eller fra de kjemiske stoffene som brukes i plasten (tilsetningsstoffene) kunne gi svar. Herzke sier at de fant noen lovende ledetråder i de samme prøvene der de andre metodene ga utslag, og dette vil bli fulgt opp i en større studie.

Funn i både oppdretts- og villfisk

Fisken som ble undersøkt i studien er oppdrettslaks fra to lokaliteter. I tillegg testet forskerne villaks fra Sørfjorden utenfor Bergen, og fjellørret fra tre fjellvann i Rogaland. De fant mikroplast av flere typer både i lever og muskelvev, men fant ingen statistisk forskjell mellom innholdet i muskel og lever. De fant heller ingen forskjell mellom prøver fra ørret, villaks og oppdrettslaks. Variasjonene var derimot store, og det ble undersøkt et fåtall prøver per lokalitet.

- Annonse -

Grunnen til at forskerne sammenliknet tre metoder for analyse av mikroplast, var for å vurdere evnen til å bestemme mikroplast i lave konsentrasjoner og størrelser, samt for å vurdere metodene opp mot kostnad og tidsbruk. Det ble også gjort sammenligninger av innholdet i lever og filet for å vurdere egnethet som vev for eventuelle rutinemessige prøver av mikroplast.

– De fleste partiklene som ble funnet var under 50 mikrometer (1 mikrometer =1/1000 millimeter), ned til minste mulige påviselige størrelse på 11 mikrometer. Dette stemmer overens med størrelsesfordelinger som er funnet i miljøet i andre studier, sier Haave.

Effekten på mennesker er ukjent

Hun legger til at datagrunnlaget fra denne studien er for lite til å konkludere når det gjelder mengdene mikroplast som mennesker inntar ved å spise sjømat.

– Vi ønsker å presisere at studien ikke har sett på farene forbundet med å innta mikroplast, eller effektene av inntaket for verken mennesker eller dyr. Likevel legger den et grunnlag for å gå videre med liknende studier av mikroplast i mat, sier Haave.


Artikkelen er en tilnærmet uredigert pressemelding fra NILU.

- Annonse -
Vil du annonsere her?