
(OSLO / KLIMASØKSMÅLET) – Naturvernforbundet har fulgt norsk oljeforvaltning tett i over 30 år, og den fremferden vi så i 23. konsesjonsrunde … vi har aldri sett noe så hensynsløst.
Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, var hard i kritikken av myndighetene da hun uttalte seg på pressekonferansen før partene i klimasøksmålet i dag tidlig gikk inn til første dag i Høyesterett.
– Alle de faglige anbefalingene fra statens egne miljøfaglige institusjoner ble ignorert. Mens oljeindustrien fikk de områdene de ønsket seg, sa Esmark.
Hun slo fast at både klimaendringene og petroleumsvirksomheten utgjør en stor trussel mot naturverdiene i norsk Arktis og de sårbare økosystemene helt nord.
– Likevel fortsetter regjeringen å legge til rette for vekst i olje- og gassnæringen som om naturkrisa og klimakrisa ikke fantes. De avsløringene vi har gjort om saksbehandlingen, om hvordan feltene ble åpnet for petroleumsvirksomhet, viser at vi kan sette naturens produksjonsevne i fare uten at det norske samfunnet tjener penger på det, sa Esmark.
Naturvernforbundet er sammen med Besteforeldrenes klimaaksjon partshjelpere for Greenpeace og Natur og Ungdom i saken de har anlagt mot staten.
Venter ikke noe nytt fra staten
Til Naturpress sier Maren Esmark at det betyr mye for dem å ha fått støtte fra høyt juridisk hold, som professor Hans-Petter Graver stod fram med før helgen i et stort intervju i Klassekampen. Hun tror ikke staten har noe ess i ermet til behandlingen i Høyesterett.
– Vi venter oss ikke noen nye argumenter fra staten i denne runden. Men for vår del kan vi anføre de siste dagers avsløringer som viser at forvaltningen i Norge er mangelfull, og det har betydning.
– Frode Pleym i Greenpeace sa i går kveld at veien til seier er kortere nå, enn under behandlingen i tingretten og lagmannsretten. Er du enig i det?
– Ja, det er jeg enig i. Vi har fått medhold i viktige punkter i de rettsinstansene, og det tar vi med oss her.
For oss er det absurd at regjeringen legger til rette for å lete etter enda mer olje og gass, fremholdt hun på pressekonferansen.
– En slik politikk er et veddemål mot Parisavtalens mål om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader. Det er uholdbart og det er uverdig. Derfor har vi gått inn som parthjelp i klimasøksmålet. Vi ønsker en klode med et levelig klima, sa Esmark.
Tror på seier

Det var alvor, men også selvsikkerhet, som preget de fire representantene for miljøorganisasjonene onsdag morgen.
– Vi føler oss trygge på at Høyesterett kommer til å dømme oljelisensene i Barentshavet for grunnlovsstridige, sa Greenpeace-leder Frode Pleym.
– Inge står over loven, det gjelder også staten, la han til.
Rettsforhandlingene i Høyesterett pågår fra i dag og fram til 12. november.