Butikkjeden Meny har via bruk av appen Too Good To Go reddet 300 000 matporsjoner fra å bli kastet siden høsten 2017.
Det tilsvarer at 750 tonn CO2-utslipp er spart, ifølge en pressemelding fra butikkjeden. Nær halvparten av matposene ble reddet i 2020.
Meny satte i gang testing høsten 2017 ved å legge inn overskuddsmat i appen Too Good To Go. Nå er 117 Meny-butikker med i ordningen. Matposene hentes av kundene like før stengetid.
– Meny, som var en våre første samarbeidspartnere, ligger helt i toppen på mest CO2-utslipp spart via matredder-appen vår. Matposene fra Meny rives bort så snart de blir lagt ut i appen, og mange av brukerne har markert dem som favoritter, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go
Målet til butikkjeden er å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2025, og at alle butikkene i kjeden i løpet av 2021 skal benytte appen.
– Too Good To Go er et strålende konsept for oss som ønsker å ha et godt utvalg av ferskvarer, bakevarer og varmmat også på kveldstid. Det som blir til overs, kan vi legge i overskuddsposene. Vi slipper å kaste mat og kundene får god mat til en billig penge, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i Meny.
Det blir understreket at økning i antall overskuddsposer fra de butikkene som alt er med i ordningen, ikke nødvendigvis er noe mål i seg selv.
– Å ha presise innkjøp er den mest effektive måten å redusere matsvinnet på, derfor jobber vi løpende med data- og innkjøpsrutiner. Vi vil aldri treffe 100 prosent og derfor er Too Good To Go et glimrende verktøy, sier Halstensen.
Han forteller at Meny er sentral i en teknologi-pilot der holdbarhetsdatoen legges inn i varens strekkode med digital varsling nær utløpsdato. Om dette rulles ut i større skala, vil det bidra stort i svinnregnskapet, ifølge Halstensen. Andre svinntiltak i Meny-butikkene er donasjon til veldedighet og ulike nedprisingsordninger som Gårsdagens Brød og Omplassert frukt og grønt.
I Norge kaster vi 390 000 tonn mat i året, noe som er en stor miljøutfordring. Matproduksjon står for 30 prosent av klimagassutslipp i verden. I Norge står dagligvare for 16 prosent av matsvinnet, husholdningene for 58 prosent og matindustrien for resten. (Kilde: Meny)
Slik kan du delta i kampen mot matsvinn:
– Velg varer i butikken med kortere holdbarhet om du vet at du snart skal bruke dem. Skal du for eksempel lage pannekaker samme dag, kjøp melka med kortest holdbarhet.
– Ta en titt i nedprisingshylla. Kanskje finner du noe du har lyst på, til en hyggelig pris, eller en spennende vare du ikke har smakt før? De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
– Kjøp «Gårsdagens brød» (ca. halv pris) for spising samme dag, eller lag ostesmørbrød, krutonger e.l.
– Husk at single bananer er like gode. Disse har en tendens til å bli valgt bort.
– Se om noe i stativet for «Omplassert frukt og grønt» frister. Kanskje skal du likevel lage smoothie eller grønnsakssuppe. Fordelen er at du kan kjøpe stykkevis, og du sparer penger.
– Se om butikken din, siste halvtime før stenging, har poser med tre små bakevarer (wienerbrød, boller, o.l) til redusert pris. Disse kan du fryse ned.
– Kjøp overskuddsmat som legges ut i apper som Too Good To Go