Ill.foto: Unsplash / Ørsted.

Prosjekteringen av havvindparken Hornsea Project Three utenfor kysten av Norfolk i England fikk offentlig godkjennelse 31. desember.

Fuglevernorganisasjonen RSPB protesterer, og mener anlegget vil skade fuglelivet i området, og særlig krykkja. Krykkja er en mellomstor måke som best kjennes på sine svarte vingespisser og en mer terneliknende flukt enn hos de andre måkene. Krykkja er den mest tallrike måkearten i verden, og er også den måkearten som er mest pelagisk i sitt levevis, det vil si mest knyttet til sjøen.

Det er det danske energiselskapet Ørsted som er utbygger av den nesten 700 km3 store havvindparken, som vil få en kapasitet på om lag 2 400 MW. Det skal holde til levering av strøm til godt over 2 millioner briter.

Flyr gjennom vindparken for å komme til matfatet

RSPB, som står for The Royal Society for the Protection of Birds, hevder ifølge BBC at krykkja vil få problemer med mattilgangen når vindmøllene er oppe. Vindparken Hornsea Project Three, som også består av 2 andre prosjektfelter, ligger ca 120 km fra Flamborough Head, Englands største sjøfuglkoloni langs kysten av Yorkshire. For å komme fram til fiskefangstfeltene sine vil krykkja måtte fly gjennom vindmølleparken, og risikerer dermed å bli truffet av rotorbladene. Undersøkelser har vist at andre fuglearter enn krykkja foretrekker å fly utenom vindmølleparker for å komme til matfatene sine. Slik unngås de farlige rotorbladene, men i stedet tappes fuglene for energi.

Datasimuleringer som RSPB har benyttet viser at 73 krykkjefugler hvert år vil komme til å bøte med livet i sitt møte med vindturbinene i Hornsea. Det høres kanskje ikke så mange ut, men hvis det bak hver tapte fugl ligger et reir med nye unger som ikke får vokse opp, blir virkningen etterhvert merkbar. En talsperson for organisasjonen peker ifølge BBC dessuten på at krykkja allerede i tredve år har hatt det vanskelig med mattilgangen. Det skyldes delvis klimaendringer som har endret mønsteret for fiskebestandene, delvis skal det skyldes overfiske av fiskearten sandål.

Ørsted har lovet å kompensere for risikoen for fuglene, ved å bygge fire spesialdesignede redetårn på land. Den planen har ikke RSPB stor tro på – fordi de mener det vil ta et tiår å se om det faktisk virker, og innen den tid vil vindturbinene være oppe og i sving.

Katter og skyskrapere – ikke vindparker?

I Storbrittannia anerkjenner vindindustriselskapet Renewable UK at vindkraftutbyggingens innvirkning på natur og dyreliv i økende grad vil måtte overvåkes framover. De mener at myndighetene må oppfinansiere direktoratet Natural England slik at det kan styre utviklingen, skriver BBC.

- Annonse -

Dilemmaet er behovet for utslippsfri energi. Og det er ikke vindparker som kommer til å bli den største trusselen mot fuglelivet – det er klimaendringene, hevder den amerikanske fuglevernorganisasjonen Audobon Society. Det pekes også på at skyskrapere og katter tar livet av langt flere fugler enn vindmøller.

Bare i Norge dreper huskatter om lag 7 millioner fugler hvert år, har Norsk Ornitologisk Forening funnet ut.


- Annonse -
Vil du annonsere her?