Issmeltingen i Arktis går svært fort. Illustrasjonsfoto: Jairo Gallegos / Unsplash.

Akselererende issmelting pågår over hele kloden, ifølge ny forskning. På Grønland og i Arktis går det ekstra hurtig.

Den britiske avisen The Guardian skriver i dag om rapporten «Earth Ice Balance», som er publisert i forskningstidsskriftet The Cryosphere. Fra denne rapporten går det fram at den globale issmeltingen som pågår nå er i tråd med de verst tenkelige scenariene som IPCC, FNs klimapanel har operert med.

Istapet akselererte med 65 % i perioden som er undersøkt – mellom 1994 og 2017 – og om lag halvparten av isen var landis, som direkte bidrar til havnivåstigning.

Samtidig er sjøissmeltingen også farlig på grunn av albedoeffekten. Mer svart hav betyr at mer solvarme fanges opp av havet, i stedet for å bli reflektert tilbake.

Satelittobservasjoner viser at den arktiske sjøisen har minket med gjennomsnittlig 13 % pr tiår siden slutten syttitallet. I 2012 var nivået historisk lavt, og selv om isen økte igjen i årene etter peker den lange kurven nedover.

Utviklingen av sjøisnivået i Arktis. Illustrasjon: NASA.

Mengden av is som forsvant og ble til vann i tidsrommet mellom 1994 og 2017, tilsvarer et 100 meter tykt islag over hele Storbritannia. Om lag 2 tredjedeler av issmeltingen skyldes oppvarming av atmosfæren, en tredjedel skyldes varmere hav, ifølge forskerne.

Hovedforfatter av studien, Thomas Slater, sier at havnivåstigningen som følge av et slikt smelteomfang vil få svært alvorlige virkninger på kystsamfunnene i løpet av dette århundret.


- Annonse -
Vil du annonsere her?