Copernicus, som blant annet måler overflatetemperaturer og sjøisutbredelse, melder at januar i år var tett opp til normalen når det gjelder temperaturene i Europa, sett under ett.
Sør-Norge og midtre deler av Sverige utmerker seg med lavere temperaturer enn normalt, noe mange i landet vårt har kjent på kroppen. Sørøstre deler av Europa har hatt det varmere enn vanlig, målt mot perioden 1991-2020.
For hele kloden var januar 2021 den sjette varmeste – om lag likt med 2018. Den globale snittemperaturen var 0,24 grader varmere enn snittet for perioden 1991-2020 i januar, og 0,43 grader varmere enn perioden 1981-2010.
Bytte av referanseperiodene innvirker ikke på forskjellene mellom observert klima, sett opp mot førindustriell referanseverdi, blir det understreket i meldingen fra Copernicus. Det er dette som utgjør grunnlaget for Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5 grader.
– Forskjellen mellom de to tidsperiodene skriver seg i hovedsak fra kombinasjonen av mulige trender som relaterer seg til klimaendringer og klimavariasjoner på ulike tidsskalaer, inkludert kortvarige drivere som vulkanutbrudd og gjentagende episodiske klimafenomener som El Niño and La Niña, forklarer seniorforsker ved Copernicus CS3, Freja Vamborg.
– For å sikre transparens for folk som bruker våre data vil vi legge ut hovedfunnene våre, såvel som grafer og underliggende data, både i forhold til gammel og nye referanseperiode. Dette vil vi gjøre i en overgangsfase på minst fire måneder.