Selskapet ECO 2030 ASA ønsker å etablere Norges første storskalaproduksjon av hydrogenbaserte brenselceller i Narvik.
Brenselcellene vil gjøre at skip vil kunne bytte fra fossile drivstoff som tungolje og diesel til klimavennlig hydrogen, og vil dermed bidra til å kutte drivhusgassutslippene til skipsfarten.
– Vi ønsker å etablere et kombinert innovasjonssenter og fabrikk i Narvik. Anlegget skal kunne produsere brenselceller med en kapasitet på mer enn én gigawatt per år, noe som tilsvarer flere milliarder kroner i årlig omsetning, sier Tore Enger, konsernsjef i TECO 2030 ASA.
I pressemeldingen som er kommet, er det publisert en konseptfilm om prosjektplanen:
Brenselceller omdanner hydrogen til elektrisitet med vanndamp og varm luft som eneste utslipp. TECO 2030 ASA utvikler brenselceller for tungtransport, i første omgang skipsfart, og disse vil bidra til å kutte skipenes klimagassutslipp.
Fabrikken i Narvik skal etableres i bygget som tidligere huset RECs solcellefabrikk.
– Etter at det ble kjent at vi planla en fabrikk i Norge, har vi fått nærmere 30 seriøse henvendelser om mulige lokaliseringer. Vi setter pris på interessen og alle innspillene, men det tidligere REC-bygget er svært avansert og perfekt for oss. Det bidro til at valget falt på Narvik, sier Enger.
Vil gjøre Narvik til hydrogenhovedstaden
– Bygget er dessuten helt ferdig og innflyttingsklart, og det er åpenbart en fordel for prosjektet, legger han til.
– Vi opplever også at Narvik har en positiv holdning til industri og næringsutvikling, og vi håper og tror at denne etableringen vil skape betydelige ringvirkninger i byen og regionen knyttet til hydrogen; en energibærer det er voldsom interesse for. Mens Harstad er oljehovedstaden i Nord-Norge, er målet nå at Narvik blir hydrogenhovedstaden, sier Enger.
Planen er at kapasiteten ved anlegget skal økes gradvis. Arbeidet planlegges påbegynt i løpet av 2021, og den første produksjonen ventes i løpet av neste år. Det forventes totale investeringer på opp mot én milliard kroner over en tiårsperiode.
I dialog med Enova
Det kan i løpet av denne perioden skapes opp mot 500 arbeidsplasser innen utvikling, pilotproduksjon og fullskala industriell produksjon, mener selskapet, som forventer å ha 100 ansatte ved fabrikken innen utgangen av 2025. Utviklingen av teknologien gjøres i samarbeid med det østerrikske teknologiselskapet AVL, som også vil bidra i planleggingen og byggingen av det kommende anlegget.
TECO 2030 ASA vurderer ulike finansieringsalternativer for den nye fabrikken. Selskapet er i samtaler med Enova, og andre institusjoner for å evaluere finansieringsmulighetene.
Det tidligere REC-bygget har vært eid av statlige SIVA – Selskapet for Industrivekst, men ble nylig overtatt av eiendomsselskapet Kubera AS, som vil leie det til TECO 2030 ASA gjennom en langsiktig leieavtale med kjøpsopsjon.
Selskapets påpeker at for å nå målet om utslippsfri skipsfart vil hydrogenbaserte brenselceller stå sentralt, spesielt når det gjelder bruksområder der batterier blir for tunge. Her blir det vist til prosjektet Green Hydrogen @ Blue Danube, hvor det skal produseres hydrogen basert på sol og vind i Romania, som så vil bli fraktet på lektere langs Donau til industrielle kjøpere i Østerrike og Tyskland. TECO 2030 ASA er partner i prosjektet og skal levere brenselceller til de hydrogendrevne taubåtene som skal føre lekterne på Donau.
TECO 2030 ASA har utspring i TECO Maritime Group, et konsern som leverer teknologi og tjenester til den globale shippingbransjen.
Kilde: TECO.