Greta Thunberg under en opptreden på World Economic Forum. Foto: Mattias Nutt / World Economic Forum / CC-lisens ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0).
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg sa fredag ​​at hun planlegger å droppe deltakelse i FNs klimakonferanse i november i Skottland, fordi den ujevne utrullingen av koronavaksine betyr at landene ikke kan delta på like vilkår.

I et intervju med Agence France-Presse sa Thunberg at hun beklaget det faktum at velstående nasjoner innen november vil kunne vaksinere friske, unge mennesker, «veldig ofte på bekostning av mennesker i risikogrupper i andre deler av verden.»

«Med den ekstremt urettferdige vaksinedistribusjonen vil jeg ikke delta på COP26-konferansen, hvis utviklingen fortsetter som nå,» sa Thunberg.

Høyinntektsland beskyldes for sin grådighet på vaksinedoser, og slik lar mennesker i det globale sør utsettes for de verste konsekvensene av den pågående pandemien. Den har allerede smittet mer enn 134 millioner mennesker rundt om i verden og drept mer enn 2,9 millioner, ifølge Johns Hopkins University.

Rike nasjoner vaksinerer for øyeblikket omtrent én person i sekundet. Samtidig blokkerer noen av deres regjeringer – inkludert de i Storbritannia, USA og Canada – et initiativ ledet av India og Sør-Afrika for midlertidig å frafalle en avtale om immateriell eiendom, slik at flere vaksinedoser kan produseres for land som sliter med å vaksinere folk.

I følge AFP har bare 0,1% av dosene blitt distribuert i landene med lavest inntekt. Haiti hadde for eksempel ingen vaksinedoser tidligere denne uken. Mer enn 700 millioner vaksinedoser har til nå blitt distribuert i mer enn 195 nasjoner og territorier over hele verden.

Bloomberg rapporterte torsdag at verdens rike nasjoner vaksinerer 25 ganger raskere enn de med lavest inntekt.

I tillegg har Storbritannia – som er vert for COP26 – blitt skarpt kritisert for det Kenyas utenriksdepartement sist helg kalte «diskriminerende» reisebegrensninger rettet mot dusinvis av utviklingsland.

«Ulikhet og klimaurettferdighet er allerede kjernen i klimakrisen,» twitret Thunberg fredag. «Hvis folk ikke kan vaksineres og reise ut slik at alle kan representeres likt, er det udemokratisk og problemet vil forverres. Vaksine-nasjonalisme løser ikke pandemien. Globale problemer trenger globale løsninger.»

«Når det gjelder å delta på COP26 virtuelt, er høyhastighets internettforbindelse og tilgang til datamaskiner ekstremt ulikt fordelt i verden», sa Thunberg.

«I så fall ville vi mangle representasjon fra de som har størst behov for å bli hørt når det gjelder klimakrisen,» la hun til.


Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams under CC-lisens. Oversatt av Kjetil Aasmundsson.

- Annonse -