Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg sa fredag at hun planlegger å droppe deltakelse i FNs klimakonferanse i november i Skottland, fordi den ujevne utrullingen av koronavaksine betyr at landene ikke kan delta på like vilkår.
I et intervju med Agence France-Presse sa Thunberg at hun beklaget det faktum at velstående nasjoner innen november vil kunne vaksinere friske, unge mennesker, «veldig ofte på bekostning av mennesker i risikogrupper i andre deler av verden.»
«Med den ekstremt urettferdige vaksinedistribusjonen vil jeg ikke delta på COP26-konferansen, hvis utviklingen fortsetter som nå,» sa Thunberg.
Høyinntektsland beskyldes for sin grådighet på vaksinedoser, og slik lar mennesker i det globale sør utsettes for de verste konsekvensene av den pågående pandemien. Den har allerede smittet mer enn 134 millioner mennesker rundt om i verden og drept mer enn 2,9 millioner, ifølge Johns Hopkins University.
Rike nasjoner vaksinerer for øyeblikket omtrent én person i sekundet. Samtidig blokkerer noen av deres regjeringer – inkludert de i Storbritannia, USA og Canada – et initiativ ledet av India og Sør-Afrika for midlertidig å frafalle en avtale om immateriell eiendom, slik at flere vaksinedoser kan produseres for land som sliter med å vaksinere folk.
I følge AFP har bare 0,1% av dosene blitt distribuert i landene med lavest inntekt. Haiti hadde for eksempel ingen vaksinedoser tidligere denne uken. Mer enn 700 millioner vaksinedoser har til nå blitt distribuert i mer enn 195 nasjoner og territorier over hele verden.
Bloomberg rapporterte torsdag at verdens rike nasjoner vaksinerer 25 ganger raskere enn de med lavest inntekt.
I tillegg har Storbritannia – som er vert for COP26 – blitt skarpt kritisert for det Kenyas utenriksdepartement sist helg kalte «diskriminerende» reisebegrensninger rettet mot dusinvis av utviklingsland.
«Ulikhet og klimaurettferdighet er allerede kjernen i klimakrisen,» twitret Thunberg fredag. «Hvis folk ikke kan vaksineres og reise ut slik at alle kan representeres likt, er det udemokratisk og problemet vil forverres. Vaksine-nasjonalisme løser ikke pandemien. Globale problemer trenger globale løsninger.»
«Når det gjelder å delta på COP26 virtuelt, er høyhastighets internettforbindelse og tilgang til datamaskiner ekstremt ulikt fordelt i verden», sa Thunberg.
«I så fall ville vi mangle representasjon fra de som har størst behov for å bli hørt når det gjelder klimakrisen,» la hun til.
Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams under CC-lisens. Oversatt av Kjetil Aasmundsson.