Annalena Baerbock blir Tysklands første grønne kanslerkandidat

De Grønne i Tyskland har valgt Annalena Baerbock som sin kandidat til forbundskansler ved høstens valg.

Annalena Baerbock. Her ifm et partimøte i De Grønne i 2018. Foto: Wikimedia / Scheint Sinnig / CC BY-SA 4.0.

Mandag presenterte De Grønne for første gang en kanslerkandidat. Baerbock danket ut partiets andre talsperson, Robert Habeck, og er altså den partiet har pekt ut til å forsøke å bli Angela Merkels etterfølger.

Mens Merkels eget parti, CDU/CSU, sliter med indre uenighet, kan De Grønne gni seg i hendene. Det mest sannsynlige utfallet av høstens valg er at de blir lillebror i en koalisjon, men det er vanskelig å si hvor velgerne vil gå til slutt. Statsviter Thorsten Faas sier toppjobben kan gå til talspersonen i De Grønne. Partiet har formelt ingen partileder.

– Statsministerposten er innen rekkevidde, mener han.

Realist

Både Baerbock og Habeck beskrives som pragmatiske realister, en side som har blitt stadig mer dominerende, på bekostning av idealistene, kjent som «fundis» (fundamentalister). Den pragmatiske fløyen har gjort partiet til en mulig koalisjonspartner også for høyresiden.

Baerbock var trampolineutøver på elitenivå i ungdommen. Hun er utdannet statsviter og jurist, med internasjonal rett som spesialisering. I motsetning til Habeck har hun ikke regjeringserfaring på delstatsnivå, men har ledet partiet i delstaten Brandenburg og vært klimapolitisk talsperson for partiet i Forbundsdagen.

Den ferske kanslerkandidaten ble først regnet som lettvekteren av de to partitoppene, men den merkelappen passer ikke lenger.

– Hun har alltid kontroll og har en følelse for detaljer som minner om Merkel og Helmut Schmidt, sier Alexander Clarkson ved King’s College i London til The New Statesman. Sosialdemokraten Schmidt var statsminister fra 1974 til 1982.

Fire tiår

Nesten 40 år etter at De Grønne gjorde sitt inntog i Forbundsdagen, sitter partiet i 11 av 16 delstatsregjeringer og har sågar toppvervet i bilindustristaten Baden-Württemberg. Der er Winfried Kretschmann partiets foreløpig eneste regjeringssjef.

Fra å være et lite parti med 5 prosents oppslutning, som ble sett på som bohemaktige nykommere, ligger De Grønne i dag på 20-tallet og kan altså sikre flertall med CDU/CSU, selv om sistnevnte skulle ende med et svakt resultat. Skulle det går virkelig dårlig med kristendemokratene, kan De Grønne også se til venstresiden for et mulig samarbeid.

PODKAST: Tyskerne denne uka snakker om kanslervalget:

- Annonse -
Vil du annonsere her?