– Ille at naturtoppmøtet er utsatt

Christian Steel, gen.sekr. i Sabima. (Foto: Sabima)

Onsdag kom nyheten om at den fysiske delen av FNs Naturtoppmøte, som skulle vært holdt i Kunming i Kina i oktober, er utsatt til april 2022.

Det var The Guardian som først rapporterte om utsettelsen. Fra 11. til 15. oktober skal Kunming være vert for for første del av COP15, men da i hovedsak som et digitalt, «prosedyremessig» arrangement.

– Det er ille at naturtoppmøtet er utsatt. Den svært alvorlige og kostbare naturkrisen er over oss, og vi trenger en langt mer kraftfull respons enn vi har i dag – både i Norge og de aller fleste andre land, kommenterer generalsekretær i Sabima, Christian Steel.

Grunnen til utsettelsen av naturtoppmøtet er koronapandemien.

– Kan ta vare på norsk natur uten naturavtale

Christian Steel understreker overfor Naturpress at på tross av møteutsettelsen er ikke Norge avhengig av en ny naturavtale for å ta bedre vare på vår egen natur.

Klimagasser beveger seg rundt i hele atmosfæren, og det er umulig for Norge å ta vare på «vårt eget klima» alene. Men det aller meste av naturen vår kan og må vi ta ansvar for selv. Det er naturligvis viktig og mange fordeler med internasjonalt samarbeid og felles internasjonale mål, men vi er ikke avhengig av det.

– Norge har ikke prioriert å ta vare på naturen

Steel mener at forventningen om en internasjonal avtale i verste fall kan være en sovepute eller avledningsmanøver.

– I stedet for å fokusere på å gjennomføre konkrete tiltak i Norge – verne og restaurere natur, ruste opp kommunene og styrke lovverket, blir det fokus på å lage avtale med andre land og avvente til dette er på plass. Vi har overhodet ikke nådd Aichi-målene i den nåværende avtalen, og det skyldes verken at målene er utydelige eller at andre land ikke har gjort jobben sin. Det skyldes ene og alene at Norge ikke har prioritert å ta vare på naturen – livsgrunnlaget vårt, sier Christian Steel.


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

- Annonse -
Vil du annonsere her?