Espen Barth Eide. Foto: Arbeiderpartiet / Flickr / Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0).
- Annonse -

Vår nye klima- og miljøminister varsler videre utbygging av vindkraft i Norge, i et intervju. Samtidig er den største vindkraftskandalen i Norge et faktum.

Høyesterettsdommen om at vindkraftutbyggingen på Storheia /Roan på Fosen er i strid med urfolksrettigheter, har ført til krav om at 151 vindturbiner må tas ned igjen.

Det kan godt også bli utfallet. Fosen-dommen kan ses som et klimaks på to tiår med dårlig forankret vindkraftpolitikk i Norge, der flere anlegg har skapt store konflikter. Norsk vindkraftutbygging er satt på vent, og risikerer nå i tillegg å miste kapasitet.

Men Espen Barth Eide (Ap), fersk klima- og miljøminister, har andre planer.

– Vi skal bygge ut mer energi. Vann, sol og vind. I den rekkefølgen, sier Espen Barth Eide til E24.

Ny, fornybar energitilførsel i Norge skal møte strømkrisen og bidra til grønn omstilling for industri med mye utslipp. Dersom 151 vindturbiner på Fosen demonteres, forsvinner produksjonskapasitet på 1900 GWh ut av markedet, et tomrom Eide skal jobbe for å fylle opp med annen fornybar energi.

Søker ny konsesjon

For å nå målet på 55 prosent kutt i klimagassutslipp innen 2030, må det årlige kuttet være på 7 prosent. Alt skal skje på norsk grunn.

- Annonse -

– Vi har et utslippsbudsjett vi kan tillate oss hvert år. Hvem kan få lov til å slippe ut? Hvis noen har et sterkt og godt politisk argument for å skjerme noen, så kan de gjøre det, men da må de hjelpe til å anvise hvor det kan kuttes et annet sted, sier Eide til E24.

Kostnaden ved å demontere de 151 vindturbinene på Fosen er ikke kjent. Men de 80 turbinene på Storheia ble satt opp på bare tre måneder, mens forarbeidet med anleggsveier og infrastruktur tok mye lenger tid. Arbeidet tok til i 2016, og var ferdig i 2019.

Det har nå kommet fram at Fosen Vind akter å søke ny konsesjon for Storheia og Roan.


- Annonse -
Vil du annonsere her?