Espen Barth Eide, klima- og miljøminister. Foto: Bernt Sønvisen / Ap / Unsplash.

Det norske klima- og skoginitiativet vil betale opptil 200 millioner kroner til Equador og opptil 100 millioner kroner til Costa Rica for redusert avskoging.

Norge, Equador og Tyskland har samarbeidet om bevaring av regnskog siden 2018.

– Ecuador har vært ledende i å redusere avskoging, og samtidig ivareta urfolk og lokalsamfunn. Norge vil støtte skogland som lykkes i å redusere avskoging. Vi er glade for å fortsette vårt samarbeid, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide, i en post på KLDs nettsider.

Ecuadors regnskog dekker et område som er større enn Hellas. Den ecuadorianske miljøministeren viser til at støtten fra Norge vil bidra til viktige fremskritt i å redusere avskoging og bevare biomangfold i landet.

– Vi vil prioritere bevaringen av våre økosystem, både til vanns og til lands. I møtet med klimakrisen er det ikke Bitcoins som er den nye valutaen, men biomangfold. Der har Ecuador mye å tilby, sier miljøminister Gustavo Manrique i Equador.

Norge vil også tilby Costa Rica inntil 100 millioner kroner for reduksjoner i avskogingen.

Costa Rica mistet rundt en tredel av regnskogen før landet fra midten av 1990-tallet bremset avskogingen betraktelig. I dag regnes Costa Rica som et foregangsland på regnskogbevaring, ifølge KLD.

Utbetalingene fra Norge til både Ecuador og Costa Rica vil bli regnet ut og sertifisert gjennom Architecture for REDD+ Transactions (ART). Norge tilbyr 10 dollar per tonn CO2 i reduserte utslipp sertifisert gjennom ART.

«Overveldende interesse» for LEAF

Klima- og miljødepartementet rapporterer samtidig om «overveldende interesse» fra skogland for LEAF-koalisjonen – et offentlig-privat samarbeid for skogbevaring –  siden lanseringen i april. På COP26 inngikk LEAF intensjonsavtaler med de første fem skoglandene, deriblant både Ecuador og Costa Rica. De andre skoglandene er Ghana, Nepal og Vietnam.

Norge tilbyr å betale Ecuador og Costa Rica for reduserte utslipp i perioden før eventuelle avtaler med LEAF trer i kraft.

LEAF-koalisjonen er en ordning hvor selskaper og land går sammen om å sikre storskala finansiering til tropiske skogland som lykkes i å bevare sine skoger. Norge, USA og Storbritannia deltar sammen med flere av verdens største selskaper som Amazon, Nestlé og Unilever.

I Glasgow sluttet sju nye selskaper seg til, inkludert Walmart og Blackrock.  LEAF har allerede mobilisert 1 milliard dollar, og mer enn 30 land og delstater har sendt inn forslag til samarbeid, opplyser KLD.


- Annonse -
Vil du annonsere her?