Fra utdelingen av prisen til Anne Lyck Smitshuysen. Foto: Rambøll.
- Annonse -

En ung dansk forsker har lykkes i å finne en løsning som vil redusere prisen for å gjøre vindkraft om til drivstroff for tunge transportkjøretøy med cirka 15 prosent.

Det skjer ved å øke størrelsen på elektrolysecellene, som ved hjelp av elektrisitet spalter vannmolekyler til hydrogen og oksygen.

– Jeg har gjennom min forskning påvist at man kan øke størrelsen på cellene fra de nåværende 150 cm2 til 1000 cm2 uten at de går i stykker under produksjonen. Det tilsvarer at vi oppskalerer de kvadratiske celler fra en størrelse tilsvarende en brødskive til en dataskjerm, forteller forskeren, Anne Lyck Smitshuysen.

Anne Lyck Smitshuysen. Foto: Rambøll.

Anne Lyck Smitshuysen får en halv million danske kroner for sitt arbeid, tilsvarende om lag 688 000 norske kroner.

Hun fullfører sin doktorgrad i et samarbeid mellem Power-to-X startup-virksomheten DynElectro og DTU med støtte fra det danske Innovationsfonden.

Det grønne hydrogenet er i dag cirka tre ganger dyrere å produse enn fossilt drivstoff. Å forbedre eletrolyseprosessen har således vært et mål for forskere i lang tid, og Smithshuysens nyvinning regnes for et viktig bidrag.

– Vil få avgjørende betydning

Konsulentselskapet Rambøll, som står bak prisutdelingen fra Rambøll-fondet går mye lengre, og sier i meldingen som er sendt ut at forskningsresultatene «løser en problematikk som forskere over hele verden har forsøkt å oppklare gjennom årtier».

- Annonse -

Hydrogenproduksjonskostnader avgjøres primært av prisen på strøm, samt investeringskostnader og virkningsgrad til elektrolyseanleggene.

– Anne Lyck Smitshuysens oppfinnelse er et teknologisk gjennombrudd innenfor Power-to-X-forskningen, som vil få stor betydning for produksjonen av grønt hydrogen i fremtiden. Vi ønsker med Flemming Bligaard-prisen å bidra til å akselerere hennes forskning, som vil få avgjørende betydning, ikke bare for Danmark, men for resten av verden og veien mot netto null CO2-utslipp, sier Robert Arpe, leder for Rambøll-fondet.

Anne Lyck Smitshuysen opplyser at hun skal bruke prispengene til å kjøpe utstyr for å fremstille celler og overvåke hvordan de oppfører seg under produksjonen.


- Annonse -