MDGs partileder Une Bastholm har hatt tre måneders mammapermisjon, men nå er hun på plass på Stortinget igjen.
Miljøpartiet De Grønne hadde høye forventninger om å klare sperregrensen på 4 prosent denne gangen, og få inn en større gruppe på Stortinget. Det endte med skuffelse. Partiet oppnådde 3,94 prosent av stemmene i valget, og bare om lag 1700 stemmer manglet på å nå de fire prosentene. MDG hadde opprinnelig et mål om å nå 7 prosent.
Dermed må MDG nøye seg med tre representanter på opposisjonssiden i de neste fire årene. Stortingsgruppa består foruten Une Bastholm av Rasmus Hansson og Ismail Rauand.
– Det er godt vi er blitt en gruppe, for miljøkampene blir stadig flere. Siste nytt nå er at flere partier åpner for å gå løs på de vernede vassdragene våre, elver og vann med en fantastisk rikdom av natur og sårbart dyreliv, blant annet for å produsere strøm til oljeplattformer som heller burde avvikles, skriver Bastholm på sin Facebook-side fredag.
Fortsetter kamp for letestans
Det er en kamplysten partileder som melder seg på i stortingssammenheng igjen.
«Senest i går var jeg i stortingsdebatt om et forslag fra oss, SV, Rødt og Venstre om å stanse letingen etter mer olje og gass. Dessverre stemte alle andre mot, selv om verden allerede har funnet mer olje enn det vi kan ta opp og brenne, dersom vi skal unngå mer enn 1,5 graders oppvarming. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) er det bare USA, Brasil og Irak som er ventet å øke oljeproduksjonen mer enn Norge fram mot 2024. Tygg litt på den … «, skriver Bastholm, som minner om at alliansen for letestans vokser også i Norge:
– De fleste av ungdomspartiene støtter det, i tillegg til en bred miljøbevegelse, kirken, tidligere statsråder fra både Ap og Høyre, og folk i industrien som er bekymret både for jobben sin og for fremtiden til barna sine.
Sluttdato skygget for annen politikk
Under valgkampen stilte MDG som ultimatum for eventuelt å støtte en regjering, at det ikke skulle deles ut nye letelisenser på norsk sokkel, og at utvidelser og investeringer på sokkelen stanses. Partiet var også det eneste, etter at Rødt endret sitt standpunkt, som satte en tidfestet sluttdato – i 2035 – for norsk olje- og gassutvinning.
I en evalueringsrapport etter valget tok MDG selvkritikk på å ha vært for krasse, og erklærte at kravet om letestans skygget for resten av miljøpolitikken og svekket MDGs troverdighet i andre saker.