Nytt ulvepar i Østmarka i Oslo

Illustrasjonsfoto. Foto: Kjartan Trana.

De siste par årene har det ikke vært et ulvepar i Østmarka, men en tispe har gått alene eller sammen med en annen tispe i området.

Men nå har den fått mannlig selskap. Statsforvalteren i Oslo og Viken antar at det nå igjen er ett revirmarkerende par i Østmarka.

En ulv ble sett ved Slottsåsen i Enebakk 12. januar i år. Det ble tatt prøver av urin fra den, som har blitt analysert, og disse viser at det er en hannulv som er født i Bjørnås-reviret i Sverige, ganske langt øst i utbredelsesområdet til den sørskandinaviske ulvebestanden. 

Denne ulven ble også registrert på Romerike i juni 2021 hvor den ble påkjørt, og på Stange i september hvor det var gitt skadefellingstillatelse etter omfattende skader på sau. Før den kom til Østmarka nå i januar, har den også vært en tur i Sverige – siden den i november i fjor ble registrert noen mil vest for Vänern.

Nå går disse to ulvene sammen og markerer revir. Hvis det skulle bli et valpekull vil det være det sjette kullet i Østmarka siden 2013, og tispa vil være blant de eldste ulvene som man har registrert har fått valper i Norge.

Før 2013 har det trolig ikke vært tilhold av ulv i Østmarka siden 1800-tallet.


- Annonse -
Vil du annonsere her?