Part av Great Barrier Reef, ved Whitsunday Islands, Australia. Foto: Sarah Ackerman / Wikimedia Commons / CC.

Great Barrier Reef har igjen blitt rammet av utbredt korallbleking, sier australske myndigheter.

Korallbleking innebærer at korallene mister sine farger, og er forårsaket av høy vanntemperatur. Fenomenet skyldes at koralldyrene kvitter seg med alger som de er avhengig av for å overleve. Det kan føre til alvorlige skader på revet.

Det 2.300 kilometer lange Great Barrier Reef står på Unescos verdensarvliste. Den siste uken har temperaturene i havet utenfor østkysten av Australia ligget på mellom 0,5 og 2 grader over gjennomsnittet.

– Bleking har blitt oppdaget over hele nasjonalparken. Den er utbredt, men varierende, på tvers av flere regioner, og varierer i påvirkning fra mindre til alvorlig, sier myndighetene i sin ukentlige oppdatering.

Australian Marine Conservation Society sier rapporten er katastrofale nyheter.

Korallbleking har rammet 98 prosent av Great Barrier Reef, verdens største korallrev, siden 1998. Revet er også utsatt for skade fra sykloner og sjøstjerner som spiser korallene. Begge faktorene forverres i takt med klimaendringene.

(©NTB)

- Annonse -