«Equinor erklærer den norske delen av Barentshavet som en frivillig eksklusjonssone. Ingen ytterligere leting eller prøveboring skal utføres i denne regionen av Equinor eller deres partnere.»
Forslaget til dette vedtaket skal legges fram for Equinors generalforsamling 11. mai. Forslagsstillere er Even Bakke, Bente Marie Bakke, Guttorm Grundt, Ketil Lund og Gro Nylander, alle medlemmer av Besteforeldrenes klimaaksjon.
I begrunnelsen for forslaget er det satt opp tre hovedpunkter. Her argumenterer BKA-medlemmene først med at Barentshavet er en utfordrende region med ekstreme værforhold og et skjørt miljø med et høyt biologisk mangfold. Videre trekkes fram at den påtenkte Wisting-utbyggingen ligger tett opptil den såkalte iskanten, med «skjør og aktiv biosfære». Det påpekes at feltet har for lite naturgass til nødvendig energiproduksjon og derfor må elektrifiseres med kostbar sjøkabel fra Hammerfest. Det stilles også spørsmål ved beredskapskapasiteten, og forslagsstillerne mener at et stort oljeutslipp i Wisting-området vil forårsake en miljøkatastrofe, og derved forårsake alvorlig skade på Equinors omdømme og finansielle stabilitet.
I det andre punktet vises det til at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har sagt ja til å dømme om den norske regjeringens rett til å gi tillatelser til leting og boring i Barentshavet: «Virksomheten kan være i strid med § 112 i Grunnloven, som garanterer borgernes rettigheter til et helsefremmende miljø og til et naturmiljø der produktivitet og mangfold opprettholdes», skriver forslagsstillerne.
Endelig pekes det på at EU har foreslått et forbud mot ny olje- og gassleting i Arktis, inkludert forbud mot kjøp av olje- og gassprodukter fra denne regionen.
Fast praksis
Det har nærmest blitt en slags tradisjon at stemmeberettigede aksjonærer med tilhold i miljøsektoren fremmer vedtaksforslag på Equinors generalforsamling, eller benytter seg av talerett. Forslagene går gjerne helt på tvers av selskapets strategi og politikk, og har vunnet lite gehør på generalforsamlingene. I 2019 hadde representanter for australske urfolk tatt turen helt til Stavanger. Da dreide det seg om Equinors ambisjoner om å bore etter olje i Australbukta.
Bunna Lawrie fra Mirning-folket sa dette til Equinor-forsamlingen den gangen:
– Jeg er sanger, lov-formidler og beskytter av Australbukta. Min oppgave er å beskytte hvalen. Equinor skal vite, hvis de kommer til Australbukta, vil vi kjempe til den dagen dere gir dere, for det er bare en måte å si dette: Equinor, dere er ikke velkommen i Australbukta.
Equinor endte opp med å trekke seg fra planene, men begrunnet det med at prosjektets potensial ikke var kommersielt konkurransedyktig med andre letemuligheter i selskapet.
Enda to forslag
I år gjør altså medlemmer av BKA et framstøt. I tillegg til det første forslaget om frivillig avståelse fra aktivitet i Barentshavet har gruppen to forslag til:
- Fokuser på innenlandsk virksomhet og reduser høyrisiko, ulønnsom internasjonal virksomhet
- Fremskynd overgangen til fornybar energi